Elin klappar en häst och i bakgrunden finns ridhuset.
Elin Sackrisson har jobbat som stallpersonal på Nordhallands Ridklubb sedan augusti. Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio

Jämställd, trygg fritid för Kungsbackas unga

"Vi ser till att jobba med jämställdhet"
1:37 min

Idrottsföreningar i Kungsbacka jobbar aktivt med frågor kring jämställdhet, mångfald, mobbing och nolltolerans för fysiskt och psykiskt våld.

Syftet är att barn och unga ska vistas i en så trygg och hälsosam miljö som möjligt.

– Vi jobbar med att ha en drog- och rökfri anläggning och vi ser till att jobba med jämställdhet, och alla ska känna sig välkomna här på Nordhallands ridklubb. Och vi har bland annat haft ett integrationsprojekt som vi tycker är spännande, säger Elin Sackrisson som jobbar som stallpersonal på Nordhallands ridklubb. 

På ridklubben jobbas det mot fem mål som idrottsföreningar i Kungsbacka ska uppnå för att få en så kallad idrotts- och hälsocertifiering.

Anna Carlsson jobbar som hälsoutvecklare på kommunen och menar att kvalitetsgarantin gör skillnad.

– Det upplever vi och har fått bekräftat att om det blir skarpt läge så kan det underlätta både för ledare och föräldrar att de vet vi föreningen går till väga.

Det kan exempelvis handla om om någon bli utsatt för någon olämpligt eller där det finns alkohol eller droger där det inte är tillåtet.

I Kungsbacka är 22 av 85 idrottsföreningar certifierade.

– Vi tycker det är viktigt att visa att vi jobbar med dessa frågor, säger Elin Sackrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".