Drottning Blanka-eleverna Hanna Axelsson, Ellen Åberg och Saloa Abou tillsammans med läraren Susanne Danielsson.
Drottning Blanka-eleverna Hanna Axelsson, Ellen Åberg och Saloa Abou tillsammans med läraren Susanne Danielsson. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Elever samlar in pengar till barn i krig

"En självklarhet att engagera sig"
2:33 min

Elever på en gymnasieskola i Varberg engagerar sig i Musikhjälpen.
De tycker det är viktigt att engagera sig kring barns rätt att gå i skolan.

– Vi har samlat in pengar, vi har gjort en Facebooksida där vi har en länk till en bössa som är kopplad till Musikhjälpen. Vi har även stått på torget och delat ut pepparkakor och glögg och fått sponsring av Ica Kvantum. Och då har vi samlat in pengar via det, säger Ellen Åberg, elev på Drottning Blankas gymnasieskola. 

Årets tema för Musikhjälpen är att alla barn i krig har rätt att gå i skolan, något som både elever och lärare på Drottning Blankas gymnasieskola tycker är viktigt.

– Vi tycker att det är viktigt med barns rätt att gå i skolan. Det får enorma konsekvenser om de inte får den utbildningen. De kan hamna i utanförskap och bli utsatta för våld av olika slag, säger eleven Hanna Axelsson. 

Hela klassen har engagerat sig i årets upplaga av Musikhjälpen. 

– Vi har fått väldigt mycket från vår mentor, Susanne, som har engagerat oss. Men det är också en självklarhet att engagera sig, säger Hanna. 

Susanne Danielsson, som är lärare och mentor för klassen har eleverna i en kurs som heter kultur och etnicitet.

– Kursen handlar om att lära sig om människor i andra länder och få mer kunskap om hur det är att leva i ett krigsdrabbat land. Med årets tema kändes det ganska naturligt – barn i krig har rätt att gå i skola, säger hon och fortsätter: 

– Samtidigt som eleverna har jobbat och engagerat sig har de lärt sig mer om barn i krig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".