kungsbacka stadshus
Foto: Sara Hector/Sveriges Radio

Tillfälligt stopp av flyktingar - het fråga inom alliansen i Kungsbacka

Lisa Andersson, (M), om moderaternas linje: "Ett pausande"
2:12 min

Moderaterna driver linjen om en paus - Liberalerna med flera är emot.

I Kungsbacka har frågan om flyktingar skärpt motsättningar inom den borgerliga Alliansen som styr kommunen. Det handlar om en politisk konflikt om de flyktingar som kommunen enligt lag måste ta emot.

Moderaterna har drivit frågan om att meddela Migrationsverket att man inte klarar av att ta emot de personer som är anvisade till kommunen just nu på grund av att det inte finns bostäder och för att politikerna inte vill ha sovsalar.

– Vi vill meddela Migrationsverket att för tillfället har vi varken bostäder eller genomgångsboenden, säger Lisa Andersson, gruppledare för moderaterna i Kungsbacka.  

Det är en åsikt ni vill föra fram - inte ett besked att ni kommer att vägra? 

– Vi vill meddela att vi inte har möjlighet att ta emot några till ett bra boende just nu, ett pausande.

Och det hade betytt att ni hade vägrat om ni fick driva er linje? 

– Det är din tolkning.

Men du säger inte att min tolkning inte stämmer? 

– Jag säger att vi vill ta emot dem på ett bra sätt och det tycker inte vi att sovsalar och dylikt är, säger Lisa Andersson, (M). 

Lisa Andersson, (M), säger att det nu handlar om att komma överens om formuleringar inom alliansen nu och därför vill hon inte uttrycka sig tydligare. 

Diskussionen rör sig mellan vilka åtgärder som man kan tänka sig är okej och inte för att i så hög grad ska kunna lösa ansvaret, säger Ulrika Landergren, (L). Hon tycker inte heller att man ska lägga människor i sovsalar, men säger att det inte heller går att skylla på bostadsbristen. 

Det är bostadsbrist i 240 kommuner, så det är inget skäl att säga nej. 

Det är lag på att ta emot de som anvisas till kommunen men både Täby och Ekerö kommun har sagt att de inte tänker ta emot de som anvisats just nu. Regeringen har reagerat på det och pratar om sanktioner och att man räknar med att kommunerna följer lagen.

Såväl Ulrika Landergren,(L), som Lisa Andersson,(M), tror att de ska komma överens, men Lisa Andersson utesluter inte att få stöd från sverigedemokraterna i frågan och om moderaterna ändå skulle driva den här linjen till sin spets - så skulle det kunna splittra alliansstyret, vilket Kungsbacka-posten var först att skriva om. 

– Det finns ju olika typer av frågor som är viktigare än andra som man bör och ska komma överens om. Gör man inte det måste man diskutera om man ska sitta ihop och leda den här kommunen, säger Ulrika Landergren (L) till P4 Halland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".