Patrick Migas vill i första hand förebygga radikalisering i våldsbejakande riktning. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Patrick Migas vill i första hand förebygga radikalisering i våldsbejakande riktning. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Kungsbacka vässar arbetet mot våldsbejakande extremism

"Vi vill fånga upp människor i riskzonen innan de radikaliseras"
1:56 min

Kungsbacka kommun anställer nästa år en person som på heltid ska arbeta med handlingsplan för hur man ska arbeta mot våldsbevakande extremism.

Våldsbevakande extremism är inte är något framträdande problem i Kungsbacka, säger Patrick Migas, samordnare vid Lokala Brottsförebyggande rådet. Men det är viktigt att om det händer så ska kommunens medarbetare har kunskap om hur de ska agera:

– Huvudsyftet med planen är att fånga upp månniskor iriskzonen, innan det blir en radikalisering, sgäer Pagtrick Migas vid Lokala brottsförebyggande rådet i Kungsbackia.

Kommunen har haft en handlingsplan mot våldsbejakande extremism sen i somras, men den har inte kommit till någon mer omfattande användning än.

– Det är väldigt ovanligt att folk rekryteras från Kungsbacka men risken finns att någon någonstans någon gång i vår kommun kan hamna i en sådan här situation.

Kungsbacka har anställt en person som på heltid under nästa år ska arbeta med handlingsplanen för arbetet med våldsbevakande extremism. Som Sveriges Televisions Dokument inifrån just nu visar, kan personer med stökigt förflutet bli utsatta för rekryteringsförsök under vistelse på familjehem och HVB-hem, som inte sällar drivs i privat regi.

– Generellt har vi bra kontakt med inte bara vår egen socialtjänst utan även andra socialtjänster men det blir ändå andra förutsättningar om vi arbetar med våra egna medarbetare eller någon annan huvudmans, säger Patrick Migas.

Han betonar att det inte är bara rekrytering till radikala muslimska organisationer handlingsplanen är till för:

– Absolut inte. Vi riktar oss mot all form av våldsbejakande extremism, där vissa politiska extrema rörelser - båda vänster- och högerextrema, kan vara farliga för individen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".