Här har det tillverkats dörrar sen 1908 men nästa år är det slut. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio
Här har det tillverkats dörrar sen 1908 men nästa år är det slut. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio

Besvikelse i Kungsäter efter nerläggningsbesked

"Politiken borde titta på det här hur de stora företagen lägger ner"
2:10 min

Reaktionerna på att det internationella företaget Jeld-wen lägger ner dörrfabriken i Kungsäter är behärskat besvikna.

– Det är väldigt tråkigt att fabriken läggs ner, det drabbar affären och allting som är här, säger Gert-Ove Johansson som på 80-talet arbetade på dörrfabriken.

Det internationella företaget Jeld-wen, med huvudkontor i USA, köpte dörrfabriken i Kungsäter förra året, men har nu beslutat att flytta verksamheten till andra anläggningar.

Nästa höst ska anläggningen vara helt stängd, enligt det besked som de anställda har fått. Sammantaget med de varsel som redan lagts, försvinner 35 arbeten vid Dörrfabriken i Kungsäter. Fabriken har funnits sen 1908.

 – Det är så man nästan får tårar i ögonen. Det är mycket ungdomar som har jobb på fabriken. Men det är så i dagens läge med de stora företagen att de köper in och lägger ner. Politiken behöver titta över det här, säger kungsäterbon Hans-Olov och får medhåll av Gert-Ove:

– När jag jobbade där var det familjeägt, det var innan de stora drakarna kom och köpte upp och lägger ner.

Han har ändå hopp om framtiden:

– Det kommer nya företag in i lokalen och det kanske skapar mer arbetstillfällen till sist.

I Kungsäter bor omkring 350 personer.

– Dörrfabriken har betytt mycket för samhället. Nu blir det köksfabriken och några mindre fabriker kvar som får bära det. Vi blev ju av med bensinmacken för ett tag sen. Det här är inte roligt, jag bara hoppas att det kan ordna sig på något vis, suckar Hans-Ove.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".