Jörgen Hallgren, Anna Hallén och Lotta Delling, läkare på Hallands sjukhus i Halmstad.
1 av 3
Jörgen Hallgren, Anna Hallén och Lotta Delling, läkare på Hallands sjukhus i Halmstad, har varit Foto: Michaela Enered/Sveriges Radio.
Flera flyktingar bor i tält i Thessaloniki.
2 av 3
Flyktingarna bor i tält. Foto: Privat.
Läkaren Jörgen Hallgren hjälper flyktingar på plats i Thessaloniki. Splitbild.
3 av 3
Läkaren Jörgen Hallgren hjälper flyktingar i Thessaloniki. Foto: Privat.

"De bor i läger utan elektricitet och värme"

Lotta Delling: Människor lever i helt inhumana förhållanden
3:00 min

Jörgen Hallgren, Anna Hallén och Lotta Delling, läkare från Halmstad, berättar om hur det var när de hjälpte flyktingar i Thessaloniki.

 – Det var otroligt omtumlande. Innan jag åkte ner trodde jag att jag hade koll på situationen och visste hur det var så finns det inte en möjlighet att veta det förrän man är på plats, säger Lotta Delling.

Det var människor som levde i helt inhumana förhållanden. Människor från Afghanistan och Pakistan som inte ens söker asyl för de vet att de inte får det, så de lever på gatorna, bor i läger utan elektricitet och värme. Det var ett uppvaknande.

Under tiden i Grekland fick de tre läkarna se flyktingar som bor i tält på Thessalonikis gator, utan tillgång till något socialt skyddsnät. Många av flyktingarna söker inte asyl för de vet att de inte har en chans att få det.

– Det är väldigt mycket barnfamiljer som bor där. Natt efter natt gör de tröstlösa försök att försöka ta sig över gränserna norrut i hopp om att hitta ett bättre liv där. Men de kommer väldigt sällan över gränsen utan hamnar på Thessalonikis gator bland tält och betong, säger Anna Hallén.

Tanken med Lotta, Anna och Jörgens besök i Thessaloniki var att de skulle hjälpa flyktingar som hade olika medicinska behov.

– I vissa fall var det rätt banala saker som vem som helst i Sverige kunde söka vård för. Men i en del fall är det väldigt stora medicinska behov som vi får hjälpa till med. Till exempel infektioner i ben, djupa infektioner som kräver kirurgisk vård, säger Jörgen Hallgren.

Men det var inte enbart det medicinska som läkarna hjälpte till med, ibland handlade det helt enkelt om att bidra med till exempel sovsäckar.

Att komma till Thessaloniki i Grekland och se hur flyktingarna hade det var värre än Jörgen Hallgren hade förväntat sig.

– Jag hade tänkt mig att folk får bo inomhus och få någon form av värme, vatten och mat. Man tänkte att Grekland kunde förse sina flyktingar med det, men inte ens det – det är långt under standarden. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".