Ett vitt trästaket och bakom det en skylt som pekar mot herrgården till höger, och jaktstugan och oskarstorp till vänster.
Kungsbacka kommun upptäckte allvarliga brister på Onsala herrgård i slutet av juni. Foto: Sveriges radio/Frida Grönholm

Kommunen säger upp avtalen om flyktingboende

Kungsbacka kommun säger upp avtalen med Hero Sverige AB för flyktingboendet i Vallda.

– De uppdagade bristerna var så omfattande och hade pågått så lång tid under 2016 att vi kom fram till att vi måste avsluta samarbetet, säger Kalle Sundvall (M) ordförande i nämnden för individ- och familjeomsorg i Kungsbacka till P4 Halland.

Avtalet i Vallda är uppsagt och löper ut den 14 juni 2017.

Boendet på Onsala herrgård är däremot inte uppsagt, däremot pågår diskussioner om att avsluta samarbetet även där.

Boendet under en tid varit föremål för kommunens tillsyn. Även IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har granskat och kritiserat boendet.

Enligt Kalle Sundvall fanns det brister i bemötandet av barnen, kompetensen bland personalen var inte tillräcklig och dessutom var det stor personalomsättning på boendena.

När P4 Halland når regionchefen Ibrahim Hoti på Hero Sverige har han nåtts av beskedet att kommunen sagt upp avtalet med boendet i Vallda.

- Vi har kämpat jättehårt för att uppnå den kvalitet som vi själva är nöjda med. Det är tråkigt att kommunen inte är nöjd med den kvaliteten, säger han. 

Det var i januari som Hero Sverige AB tog över Onsala herrgård och gjorde det till ett boende för ensamkommande. De båda boendena har totalt 54 platser.

Kungsbacka-Posten och Norra Halland var först med att berätta nyheten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".