Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Oro i Laholms kommun

Dold inspelning nytt bränsle i Laholmskonflikt

Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 05.00
Lyssna på hela samtalet mellan Mikael Kahlin och Michael Svensson
(7:28 min)
Kahlin och Svensson
Foto: Sveriges Radio.

Stridigheterna inom Laholmsmoderaterna beror på Kahlin och Klinker, säger Michael Svensson (M) och vill att de utesluts ur partiet. Men i ett inspelat samtal ger han en annan bild.

– All skuld faller på Klinker och Kahlin, ingen skuld faller på Elisabet Babic eller Thomas Jönsson, säger Hallandsmoderaternas förbundsordförande Michael Svensson (M) om den föreslagna uteslutningen. 

Stridigheterna i Laholmsmoderaterna mellan Mikael Kahlin å ena sidan och kommunrådet Elisabet Babic och Thomas Jönsson å andra sidan, har pågått i flera år, men det som diskuteras nu triggades igång av Jingbladaffären i somras. Socialchefen Björn Jingblad köptes då ut, vilket Mikael Kahlin, som ordförande i socialnämnden, protesterade mot.

Efter det kom Laholmsmoderaternas krav på Kahlins avgång. De tyckte att Kahlin varit illojal, vilket även Michael Svensson håller med om. Fast till Mikael Kahlin personligen har han tvärtom lagt över skulden på Babic och Jönsson.

Jag fick mig en släng av sleven också. Jag förstod att de var sura på mig för att jag hade pratat med dig och Kalle. Men det är väl min jävla skyldighet som förbundsordförande. Jag kan väl inte neka någon medlem eller politiker att ha ett samtal? Det är så dumt så klockorna stannar.

I en annan passage ur telefonsamtalet ifrågasätter Mikael Kahlin Elisabet Babic och Thomas Jönsson. 

– Jag vet fortfarande inte vad fan jag gjort, sa Kahlin. 

– Det är klart, det har ju varit både du, Elisabet och Thomas. Det är tre stycken. Det är klart det är lättare med två. Så är det ju, svarade Svensson. 

– Jo det är väl en sak, men det här hatiska - vad fan har jag gjort liksom? undrade Kahlin. 

Men när P4 Halland hör av sig till Michael Svensson vill han inte kännas vid att han la någon skuld på Babic och Jönsson. 

– Detta stärker mig i min uppfattning att både Klinker och Kahlin inte hör hemma i det moderata partiet, säger Michael Svensson om att Mikael Kahlin spelade in deras samtal tidigare i höst.

I det inspelade samtalet säger Michael Svensson även att "vare sig Elisabet eller Thomas är ju inga kanske jättesmarta människor." Men när P4 Halland tar upp det med honom menar han att det är taget från ett annat sammanhang.

– Det är taget helt ur ett annat sammanhang, och jag skulle aldrig yttrat mig så om två människor, vare sig de är partimedlemmar eller inte.

Men vi har det här på band, vad säger du om det?

– Nej, jag skulle aldrig säga något sånt om vare sig Elisabet eller Thomas, säger Michael Svensson. 

Mikael Kahlin säger till P4 Halland att han spelade in samtalet för att skydda sig själv och sin familj, och att Michael Svensson inte var medveten om att han spelade in samtalet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".