Karin Modiggård och Julia Bonde arbetar på Ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Karin Modiggård och Julia Bonde arbetar på Ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

De hjälper utsatta ungdomar

2:02 min

Ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg upplever att det sexualiserade våldet har ökat.

Ungdomsjouren i Varberg har under den senaste tiden sett en ökning av det sexualiserade våldet.

En del av samtalen handlar om att ungdomar har tvingats ställa upp på saker som de inte vill.

Det finns mycket som rör sig i en gråzon. Vissa saker som man har utsatts för, eller som man utsätter andra för, har normaliserats, trots att det egentligen är en brottslig handling. Ofta får eleverna en aha-upplevelse.

Karin Modiggård och Julia Bonde berättar att det också kan finnas en osäkerhet bland många unga om var gränsen går, när det gäller exempelvis att dela bilder på sociala medier, eller att själv ställa upp på bilder i intima situationer.

– Det finns otroligt mycket skam och skuld bland de stödsökande. Många tycker att det är ens eget fel om man har blivit utsatt för sexuella övergrepp, säger Julia Bonde som är projektanställd på Ungdomsjouren.

Karin Modiggård och Julia Bonde betonar att de och volontärerna som arbetar på Ungdomsjouren i första hand är medmänniskor och inte experter.

– Vår första prioritet är att lyssna. Vi har tystnadslöfte och gör aldrig något mot vår stödsökandes vilja. Men vår önskan är ju att man ska gå vidare och göra en anmälan om man har blivit utsatt för något, säger Karin.

En stor del av Karins och Julias arbete går ut på att besöka skolor och diskutera värderingar med eleverna. De pratar om kränkningar, om vad som är sexuella trakasserier och vikten av att förstå betydelsen av ett nej.

Till Ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg är alla mellan 13 och 25 år välkomna. Den som söker kontakt kan välja att använda sig av en chatt eller att mejla.

– Det kan vara ganska tunga ämnen, allt ifrån psykisk ohälsa till att man blir utsatt för våld. Man har det kanske dåligt hemma eller i skolan, säger Karin Modiggård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".