Mikael Kahlin, socialnämndens ordförande i Laholm.
Mikael Kahlin, socialnämndens ordförande i Laholm. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Oro i Laholms kommun

Kahlin: Bandade samtal – gillar inte falskspelet

"Jag kände mig tvungen att spela in vissa samtal"
1:52 min

Mikael Kahlin (M) bandade sitt samtal med kollegan Michael Svensson (M) och släppte konversationen till media. Nu berättar han varför han spelade in samtalet.

– Jag kände mig tvungen att i vissa sammanhang spela in vissa samtal med vissa företrädare. Jag blev utsatt för lögner och baktaleri. När man konfronterar dem säger de en sak till mig, och så säger de en annan sak till media och andra politiker, säger Mikael Kahlin, socialnämndens ordförande i Laholm.

Läs mer: Dold inspelning nytt bränsle i Laholmskonflikt

– Jag gillar inte falskspelet, så då spelade jag in några samtal. Detta var i samband med att man försökte utesluta mig första gången. Jag behöll inspelningen och ville syna korten och se om man väcker ett uteslutningsärende.

Michael Svensson berättade för Mikael Kahlin att man skickat vidare ärendet till partistyrelsen om att utesluta Kahlin ur Moderaterna. Då pratade Svensson och Kahlin om telefonsamtalet de hade i september. 

– Vi pratade om det som finns i telefonsamtalet, och nekar till att han sagt något. Han skickar ett sms till mig och säger: "har jag sagt det får du visa det på en bandinspelning" och då gör jag det. 

Tillsammans med rådgivare tog han beslutet att skicka samtalet till media.

– Jag och mina rådgivare har lyssnat igenom samtalet flera gånger och kom fram till att det finns ett stort allmänintresse för detta. Det var inget lätt beslut att ta, men nu kände jag att det var dags att få fram sanningen och då blev det såhär.

Michael Svensson visste inte att Mikael Kahlin bandade deras konversation och när P4 Halland frågade Svensson om vad han tyckte om inspelningen ställde han sig kritisk till den. 

– Detta stärker mig i min uppfattning att både Klinker och Kahlin inte hör hemma i det moderata partiet, säger Michael Svensson.

Varken Elisabet Babic, Thomas Jönsson eller partistyrelsen vill kommentera detta i nuläget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".