Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga bidrag till religiösa aktiviteter

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 05.07
Halmstad kommun: Ska vara öppet för alla
(2:17 min)
Kornhillskyrkan. Från vänster Tom Bell, administratör i kyrkan och Per-Eive Berndtsson präst.
Kornhillskyrkan. Från vänster Tom Bell, administratör i kyrkan och Per-Eive Berndtsson präst. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Kristna och muslimska föreningar kan bli av med sitt bidrag. Detta efter att Halmstads kommun nu har stoppat bidrag till aktiviteter som är religiösa.

Kornhillskyrkan, som är en frikyrka, är en av de föreningar som drabbas hårdast. Per-Eive Berndtsson är präst och besviken över kommunens beslut. 

– Vi sticker inte under stol med att vi är en kyrka, men jag tror inte det är någon som tycker att vi utövar en religiös påverkan på någon. Därför tycker jag detta är konstigt, säger Per-Eive Berndtsson.

Jag tycker att kommunen binder ris åt egen rygg – för ideella föreningar som engagerar sig och jobbar långsiktigt är viktiga.

Hittills har religiösa församlingar i Halmstads kommun fått aktivitets- och lokalbidrag av teknik- och fritidsförvaltningen – även för religiösa aktiviteter.

Men från och med nästa år kommer kommunen sluta att ge bidrag för aktiviteter som har en religiös koppling. Anledningen är att kommunen tycker att religiösa aktiviteter utestänger barn och unga som inte delar respektive församlings religion.

Föreningarna kommer dock fortfarande kunna ansöka om aktivitetsbidrag, men bara för de aktiviteter som inte är religiösa.

Kornhillskyrkan i Halmstad – som riskerar att bli av med ett årligt aktivitets- och lokalbidrag på mellan 30 000 och 40 000 kronor – säger att konsekvensen av de nya reglerna blir att man kommer behöva använda mer av pengarna från medlemsavgifterna för att betala sina aktiviteter i framtiden.

Någonting som som slår hårt mot dem. Men prästen Per-Eive Berndtsson betonar vikten av att ha kvar religionen i de aktiviteter man har. 

Som kristna så är våra värderingar att vi älskar gud och människor. Det kommer vi fortsätta göra oavsett vad kommunen gör eller beslutar. 

En annan förening som också drabbas är den bosnisk-muslimska församlingen i Halmstad. De får omkring 70 000 kronor i årligt bidrag som främst täcker hyreskostnaderna.

P4 Halland har sökt församlingen som valt att inte kommentera.

Magnus Rasmusson är chef inom teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad och betonar vikten av att fler blir välkomna till olika föreningars aktiviteter oavsett tro. 

– Krävs det en religiös tro för att delta i en aktivitet så är den inte öppen för alla. Vårt bidrag finns till är att stötta barn och unga i deras fritid oavsett religiös tillhörighet, säger Magnus Rasmusson, chef inom teknik och fritidsförvaltningen i Halmstad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".