Karin och Frank Tilmaz i Halmstad firade nyligen guldbröllop. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
1 av 2
Karin och Frank Tilmaz i Halmstad firade nyligen guldbröllop. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Karin och Frank Tilmaz i Halmstad träffades när Frank var på resa i Sverige 1965. "Jag har fått ett väldigt rikt liv", säger Karin. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
2 av 2
Karin och Frank Tilmaz träffades när Frank var på resa i Sverige 1965. "Jag har fått ett väldigt rikt liv", säger Karin. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Frank från Syrien mötte kärleken Karin 1966

"Har fått ett liv jag aldrig kunde drömma om"
2:01 min

Varken kulturkrockar, språkförbistring eller andra människors åsikter har fått stå i vägen för kärleken mellan Karin och Frank Tilmaz.

23-åriga Karin från Örnsköldsvik var precis färdigutbildad lärare och hade fått sitt första lärarjobb i en liten norrländsk ort. Hon var förlovad med en trevlig kille från hemorten och planerade ett liv med honom. Men när hon 1965 träffade den sju år äldre Frank Tilmaz från Syrien tog hennes liv en helt ny vändning.

I dag har Karin hunnit bli 73 år och hon har varit gift med Frank sedan 1966. De bor i en villa i Röinge strax utanför Halmstad.

Frank kommer från Damaskus i Syrien men studerade som ung i Tyskland, och tog sig därifrån till Sverige för att hälsa på några vänner. Där mötte han Karin, som så småningom bröt sin förlovning och blev ihop med Frank.

– Det var väl inte helt populärt hos mina föräldrar från början, berättar Karin och fortsätter: 

– Men de kom över det när barnbarnen föddes.

1966 bosatte de sig i Halmstad, där Karin fick jobb som lärare. Det dröjde inte länge förrän Frank fick jobb som smed. Snart fick han även en förfrågan om att arbeta som tolk. Karin å sin sida bestämde sig för att studera arabiska.

– Det var så förargligt att inte kunna hänga med i samtalet när Frank pratade med sina släktingar eller vänner.

Som SFI-lärare har hon haft stor nytta av att kunna arabiska. Än i dag, flera år efter att hon gick i pension, arbetar hon deltid som lärare i svenska för nyanlända.

Fram till dess att kriget i Syrien bröt ut besökte Karin och Frank nästan årligen Franks familj  där. De älskar att uppleva andra kulturer och har "backpackat" i Asien, även på äldre dar.

För paret Tilmaz har det alltid varit självklart att engagera sig för andra - inte minst för människor som har tvingats lämna sina hemländer och fly till Sverige.

– Jag vill göra vad jag kan. De går inte ens att föreställa sig hur det känns att förlora allting. Barnen svälter, människor förlorar sina hem och sina släktingar. Det är självklart att man måste hjälpa dessa människor. Och man får så mycket tillbaka, säger Karin Tilmaz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".