Hans och Ulrika sitter invid ett bord. Hans, till vänster är klädd i kostym och har händerna knäppta. Han ler. Bredvid honom sitter Ulrika. Hon lutar sig över bordet, ser in i kameran och ler. I bakgrunden syns en världskarta och en bokhylla och ett skåp.
Kommunalråd Hans Forsberg (M) och Ulrika Landergren (L) har enats i frågan om flyktingmottagandet i Kungsbacka. Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio.

Alliansen överens om flyktingmottagandet i Kungsbacka

"Vi har jättesvårt att få fram bostäder"
1:37 min

Efter politiska diskussioner är alliansen överens om hur kommunen ska kunna ta emot det antal flyktingar som tilldelats kommunen av Migrationsverket.

Alla kommuner måste hjälpa till och ta emot ett visst antal av de nyanlända som kommer ditt Sverige - enligt regeringens direktiv. Partierna i kommunstyrelsens arbetsutskott i Kungsbacka är nu överens om att ta emot flyktingar i den takt som det går att ordna fram bostäder.

– Vi är överens om hur vi ska försöka tackla denna frågan. Vi ska tackla frågan från Kungsbackas sida, men vi har svårt att få fram bostäder, säger Ulrika Landergren, som är liberalt kommunalråd.

P4 Halland har tidigare rapporterat om att Moderaterna har övervägt att tillfälligt stopp för att ta emot flyktingar eftersom det är ont om bostäder i kommunen. Samtidigt sa Liberalerna att det inte går att skylla på bostadsbristen eftersom det ser likadant ut i många andra kommuner.

Efter arbetsutskottets möte i dag var Liberalerna och Moderaterna överens om att Kungsbacka ska göra sitt bästa för att ta fram boenden åt emot flyktingarna - men att de inte ska bo i sovsalar.

– Jag är väldigt nöjd över att vi är överens om hur vi ska hantera detta i kommunen. Vi har fått ett stort tal och vi ska jobba hårt för att klara detta. Vi ska jobba så gott vi kan med att få fram bostäder så det blir en bra integration, säger Hans Forsberg, som är moderat kommunalråd.

 Innebär det att ni gemensamt säger att ni tar emot det fulla antalet som kommunen är anvisad?

– Vi ska jobba mot att försöka leva upp till det talet så gott vi kan. Men vi vill göra det så bra som möjligt. 

Enligt kommunen saknas boende för 100 flyktingar i Kungsbacka just nu - nästa år fattas boende för 150 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".