Två vita A4-papper ligger på varandra. Det översta ta mest plats av fotot och på det står det skrivet: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism och på det under papper syns tre punkter med text kring syfte för en handlingsplan. Det går inte läsa meningarna fullt ut.
Kungsbacka, Falkenberg och Laholm är de kommuner i Halland som har en färdig handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio.

Plan mot extremism på g i Varberg: "Man ska inte vara naiv"

"Man behöver lyfta tänket till alla nivåer"
1:05 min

Varbergs kommun kan bli den fjärde halländska kommunen som har en handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

– Vi är på god väg, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

I Halland finns färdiga handlingsplaner mot våldsbejakande extremism i Kungsbacka, Laholm och Falkenberg medan resterande kommuner arbetar med att få dem till stånd, så som i Varberg. 

– Man ska inte vara naiv och tänka att detta händer inte i Varberg utan vi måste vara vaksamma och beredda på detta, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Borde det funnits en plan klar tidigare?

 – Det hade varit bra att ha den färdig tidigare, men arbetet och tänket är igångsatt. Vi har haft och ska ha mer utbildning, så nu är vi är på god väg. 

I Varberg är handlingsplanen ute på remiss hos nämnder och bolag och enligt Stenkil kan den vara klar innan sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".