Tandläkare, borr, tandhygienist, spottvask
Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Ska bli lättare få tandläkartid – tack vare pensionärer

"Har timanställt och anlitat pensionerade tandläkare"
1:58 min

Nu tar regionen krafttag mot de långa köerna till Folktandvården Hallands 24 kliniker.

Problemen med de långa köerna har funnits en längre tid. I augusti i år fick Region Halland nog och krävde en åtgärdsplan för att minska kölistorna.

Nu har Närsjukvården Halland sett över verksamheten och presenterat en åtgärdsplan som man hoppas ska eliminera köerna.

Man kan se en klar skillnad i väntetider mellan norra och södra delen av länet. I den norra delen är köerna relativt korta, men i Laholm, Halmstad och Hylte är kösituationen värre.

– Totalt handlar det om ungefär 2.000 patienter och då pratar vi om helt nya vuxna patienter som av olika skäl vill byta tandläkare eller kanske har flyttat in till länet. Där kan vi i dagsläget inte erbjuda tid för undersökning om man inte har akuta besvär, säger Per Engstrand, chef för Folktandvården Halland. 

En av punkterna i den framtagna åtgärdsplanen är att man vill se över alla kölistor, för att få bort eventuella dubbelposter, alltså luft, i köerna så att man vet hur många faktiska personer som köar. Andra är att ha lördagsöppet, ändra arbetsfördelningen i arbetsteamen, rekrytera fler tandläkare och tandhygienister och att även anlita pensionerade tandläkare.

– Många av de här pensionärerna är ju pigga och glada och vill gärna göra en insats, så vi har väldigt framgångsrikt timanställt och anlitat pensionerade tandläkare både i Laholm, Halmstad och ute i Hylte där vi har en stor efterfrågan, säger Per Engstrand.

Målet är att eliminera köerna helt och hållet, på lång sikt.

– Vi ska i alla fall satsa på att halvera köerna under 2017. Det är det kortsiktiga målet och det ser vi som realistiskt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".