Efter bra 2016 ser Ronny Löfqvist 2017 an med gott hopp, men också behov av att klara nya utmaningar. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Efter bra 2016 ser Ronny Löfqvist 2017 an med gott hopp, men också behov av att klara nya utmaningar. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

2016 bra år för Hylte – nu behövs fler bostäder

"2017 blir året då vi får igång bostadsbyggandet igen"
1:39 min

För Hallands minsta kommun: Hylte, blev 2016 ett bra år. Och 2017 lovar gott - men arbetslösheten behöver minskas och fler bostäder byggas.

Invånarantalet i Hylte fortsatte att stiga under 2016. Ronny Löfqvist, kommunråd (S), räknar med att kommunen passerar 11.000-strecket under första halvåret 2017.

Ekonomin är god. Kommunen, som i förhållande till sin folkmängd tagit emot flest flyktingar i länet, har fått beröm för sitt integrationsarbete och näringslivet mår bra.

– Vi har fått tre etableringar på plats under det sista 12 månaderna, och det kan jag inte minnas har hänt tidigare i modern tid!

En utmaning är nu att skapa fler bostäder.

– Vi har inte haft ett bostadsbyggande, om vi pratar hyresrätter, sen 2008. Men nu har jag precis träffat ett fastighetsbolag som har planer att börja bygga under våren. Även om det är på låga nivåer, så är det ett viktigt steg för Hylte.

Om du får önska dig en sak för nästa år, vad blir det?

– Att vi kan halvera arbetslösheten. Människor i sysselsättning är det bästa för att få en kommun att växa långsiktigt, säger Ronny Löfqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".