Carl Jonson vid en av sina granar.
Carl Jonson säljer Kravcertifierade granar för andra året. Foto: Sveriges Radio

Ingen rusning efter eko-granar

"Engagemanget är inte jättestort"
1:28 min

Den ekologiska trenden har inte slagit igenom när det gäller julgranar. I Sverige finns bara fyra Krav-certifierade producenter. En av dem är Carl Jonson i Heberg.

– Engagemanget är inte jättestort hos kunderna. Det är några stycken som har ropat hurra när de kommit hit och fått reda på att det är Kravgranar. Men jag tror att det är såpass nytt att man inte tänker på att certifieringen finns för granar.

För att odla utan konstgödsel och bekämpningsmedel har Carl Jonsons sina julgranarna utspridda i små öar i den vanliga skogen. Runt sju hektar gran håller han på detta vis.

– Ogräs sköter jag manuellt med en trimmer, men går det insekter på dem, då är jag lite hjälplös. Jag har garderat mig genom att ha olika sorters granar. Alla angrips inte av samma sak, samma år.

I hela Sverige finns alltså bara fyra Krav-certifierade julgransodlare. Men det finns fler som väljer att inte bespruta, som inte har anslutit sig till Krav. Några av dem har börjat annonsera om obesprutade granar, men det är inte det som främst intresserar köparna, berättar en av odlarna för P4 Halland. Närodlad eller nyhuggen lockar mycket mer.

Och när det gäller Krav och ekologiskt är det något som konsumenter fortfarande främst förknippar med livsmedel tror Carl Jonson.

I och med att man inte stoppar det i sig, tänker man att det inte spelar någon roll. Men min ingång i det hela är vad vi påverkar i naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".