Maria Kulle
Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Fröken Frimans krig går till storms mot prostitutionen

Maria Kulle om att våga stå upp för någon annan.
1:05 min

Succétevedramat Fröken Frimans krig har blivit en riktig jultradition. Hallänningen Maria Kulle återkommer i kokerskan Emmys gestalt.

På juldagen inleds den tredje säsongen för kvinnorättskämparna i Svenska Hem.
En säsong som kommer att präglas av det tidiga 1900-talets syn på prostitution. Det var nämligen en tid då man registrerade prostituerade kvinnor.

— Väldigt många män ur de högre klasserna blev smittade av könssjukdomar och då började man registrera kvinnorna som de smittande, men inte männen, säger Maria Kulle.

Vad är det som har slagit dig under den här fasen av dramat?

– Att våga stå upp för någon annan som är sämre lottad. Det är från början, för Svenska Hem, helhetstanken som också var klassöverskridande. Det tror jag också är mycket av seriens kärna och varför den har blivit så omtyckt. 

Med start under annandagen visas också dokumentärserien Kvinnorna på fröken Frimans tid, som handlar om verklighetens kvinnokamp i början av 1900-talet.

Maria Kulle är en eftertraktad aktör och för närvarande repeterar hon en tryckfrihetsrevyn, Prata högre, Karin!, tillsammans med Sissela Kyle, som har premiär nästa månad i Stockholm. Hon spelar också in fjärde delen av Bron, där Maria gör den strama polischefen Linn Björkman.

Hemmaplan för Maria Kulle är gården utanför Eldberga, där hon tillbringar julen.

– Jag tänder ett ljus och tar det lugnt, det ska jag göra.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".