Claes Hamilton i ett av granfälten som sattes i våras.
Foto: Sveriges Radio.

Vill storsatsa på julgranar

"Har samma förutsättningar som i Danmark"
1:23 min

I Brunnskog söder om Halmstad har Claes Hamilton gett sig in i en ny nisch, storskalig julgransodling. Planen är att odla granar på runt 30 hektar.

Efterfrågan på svenskproducerat kommer bara att öka, tror Claes Hamilton, som bland annat satsar på kungsgran och gran i kruka.

– Vi får sätta dem under en period på 7-8 år och totalt blir det runt 200 000 julgranar. Det är en ganska stor produktion för att vara i Sverige och det innebär också att vi kommer att ha en helt mekaniserad produktionsprocess.

 Tror du att julgranar kan bli stort affärsmässigt i Halland?

– Det tror jag definitivt. Vi ligger på ungefär samma breddgrader som Danmark och har samma förutsättningar. Där är det en mångmiljardbransch, de säljer över nio miljoner granar per år.

Det är alltså inte i skogsbygd de stora volymerna av julgranar odlas i dag. Kan danskarna kan vi, resonerar Claes Hamilton och hans kompanjoner. Planen är att sälja både till grossister och till konsumenter direkt vid odlingen. Där kan man också göra mer av själva försäljningen.

– Som familj eller företag ska man kunna åka ut och hugga en gran och kanske ha någon typ av aktivitet som korvgrillning eller äta någon soppa eller liknande. Världen blir mer och mer urbaniserad och jag tror att man kommer att tröttna på att gå på köpcentrum och hellre få en upplevelse med familjen, säger Claes Hamilton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".