Till vänster en skål med glögg och ett fat med pepparkakor. Till höger en bild på Emanuel Wien, ordförande för hjälporganisationen Agape i Falkenberg, som står framför dukade bord i väntan på julbordsgäster. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Julbord för ensamma dukas upp i Falkenberg. Det är viktigt att hjälpa till, säger Emanuel Wien från organisationen Agape som anordnar. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

De ordnar julbord för ensamma i Falkenberg

2:07 min

Alla har inte någon att fira jul med. Organisationen Agape i Falkenberg försöker hjälpa till.

En som besökte julbordet redan förra året var Lars Brunsell från Falkenberg. Han är ofrivilligt ensam sedan några år, och julen är tuff.

– Jag har ju barnbarn så jag har träffat dem tidigare, men det har ändrat sig. De sista åren har jag varit ensam och övergiven. Och det blir förstärkt just på julafton, för det är en så laddad helg, säger Lars Brunsell.

Hur känns det att vara ensam?

– Det är ångestladdat. Men då blev det här julbordet en tröst.

Hjälporganisationen Agape tog över julfirandet förra året från Charlotte Magnusson, en privatperson som ordnat en julfest öppen för alla i några år i IOGT-NTO:s lokaler.

– Det här är ett projekt som ligger oss väldigt varmt om hjärtat, säger Emanuel Wien som är verksamhetsansvarig och ordförande för Agape.

Förberedelserna för julbordet började redan dagen före julafton, och hjälparbetarna samlades tidigt på julaftons morgon. Emanuel Wien förberedde de frivilliga på att de kommer bli berörda under dagen.

– Förra året var det väldigt många människor som kramade om en, grät och sa att "utan det här hade jag suttit ensam hemma och inte haft någon att fira med, så jag är oerhört tacksam", säger Emanuel Wien.

Hur känns det?

– Det är klart att det berör en. Många människor inser inte att julen kan vara väldigt tuff och hemskt för ensamma. Personligen kommer jag från en stor familj och har firat jul tillsammans i alla år, så för mig blev det verkligen ett wakeupcall förra året, säger Emanuel Wien.

För Lars Brunsell, som alltså besökte julbordet som gäst förra året, blir årets julbord en chans att ge tillbaka lite till andra människor. Han hjälper nämligen till som frivillig.

– Det känns jättebra. Vilket arbetsgäng, vilket flyt vi har i köket! Gemenskapen betyder jättemycket här, man kan till och med träffa nya vänner, säger Lars Brunsell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista