Olle Ekblom är inte orolig för stormen.
1 av 2
Olle Ekblom är inte orolig för stormen. Foto: Muhamed Ferhatovic
John Kvarnhäll, operativ insatsledare vid räddningstjänsten Halmstad.
2 av 2
John Kvarnhäll, operativ insatsledare vid räddningstjänsten Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland

Risk för översvämningar i Halland

"Mest rädd om mina bilar"
0:33 min

Stormen Urd intar Halland under dagen och risken finns för översvämningar för dem som bor nära vattendrag. Räddningstjänsten uppmanar därför människor att förbereda sig.

– Vi följer även SMHI:s prognoser och ett tag var de uppåt 180 cm över normalt vattenstånd. Men nu är de nere i strax under 150. Det finns områden längs med Nissan som är extra känsliga. De som bor där är medvetna och har nog förberett pumpar för att kunna pumpa vatten själva, säger John Kvarnhäll är operativ insatsledare vid räddningstjänsten i Halmstad.

I samband med att det kommer blåsa rejält under kvällen och framåt så kommer vattenståndet vara högt längs hela västkusten. Under natten mot tisdagen kan vattennivån stiga 120 till 150 centimeter över medelvattenstånd. Räddningstjänsten uppmanar folk att förbereda sig. John Kvarnhäll, operativ insatsledare vid räddningstjänsten igen.  

– När vi har flöden som hamnar 150 centimeter över normalt vattenstånd då är det främst vid Nissan. Man bör förbereda redan nu med pumpar och vallar. De som bor på en plats som är känd för att ha hög risk att drabbas av översvämning då har man ett eget ansvar att ha förberedande åtgärder för att hantera en sådan händelse, säger John Kvarnhäll.

Räddningstjänsten lyfte fram områden kring Nissan och Ätran som extra känsliga för en eventuell översvämning. Olle Ekblom bor på Ågatan i Falkenberg, bara ett tiotal meter från Ätran. Han är inte orolig. 

– Inte särskilt mycket men jag tror att om det blir mycket vatten så kommer vi ha sandsäckar som vi kan använda. Jag är mest orolig över mina 600 miniatyrbilar egentligen. Så jag hoppas på det bästa, säger Olle Ekblom. 

Beskrivning av varningsläget

Från i kväll och natt till tisdag väntas stormbyar i Bohuslän, Halland, delar av Kronoberg samt i Skåne. För dessa områden finns klass 2-varningar.

I Halland väntas stormbyar, 25-29 m/s. Som mest blåser det vid midnatt. 

Det är även blåsigt till havs. På Skagerrak och Kattegatt kulingvindar under dagen och från i kväll västlig eller sydvästlig storm.

I samband med blåsten är vattenståndet fortsatt högt hela längs västkusten. Under Annandagen förväntas det stiga ytterligare för att under natten mot tisdagen nå 120-150 cm över medelvattenstånd.

Högst vattenstånd ser det ut att bli i södra Kattegatt och i Öresund norr om Helsingborg där det går upp över 150 cm över medelvattenstånd natten mot tisdagen.

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".