Höga vattennivåer i Nissan.
1 av 3
Höga vattennivåer i Nissan. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Stormen Urd höjde vattennivån kraftigt i Nissan.
2 av 3
Vattnet tog sin in över kajkanten vid Nissan. Foto:Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Vatten drar in mot biblioteket i Halmstad.
3 av 3
Vatten drar in mot biblioteket i Halmstad. Foto: Privat: Peter Nilsson

Stormen orsakar skador i Halland

Väderprognos 20:00
2:45 min

Följ rapporteringen kring stormen Urd.

00:28

Det kommer larm om att en mast håller på att rasa över polishuset i Laholm. Räddningstjänsten spärrar av kring fastigheten.

1046 strömlösa kunder kring Hishult i Laholms kommun. Det rör sig om kunder till Södra Hallands Kraft. Några hundra av Eons kunder är fortfarande strömlösa.

23:50

Hårda frigolitbitar har flugit ut från byggnadsställningar och yr runt vid Västra Vallgatan. Räddningstjänsten är ute, men det är svårt att fånga in de ganska små bitarna. Räddningstjänsten Väst får också in en del rapporter om nedfallna träd från hemtjänsten som är ute, bland annat i Rolfstorp och Karl Gustav.

En elledning hängde lågt över vägen från Björkäng ner mot Björkängs havsbad, men det ska vara åtgärdat enligt Räddningstjänsten.

23:40

Höga vattenflöden gör att kommunen enligt räddningstjänsten bygger barriärer med sandsäckar vid hamnen och vid Örjans vall. Vattenståndet är 175 centimeter över det normala.

Några hundra hushåll spridda i Halmstads, Hyltes och Falkenbergs kommuner är utan ström. Många kommer enligt kraftbolagen få tillbaka strömmen under natten, men en del kan fortfarande vara utan ström även i morgon bitti.

22:44

I Kungsbackaån är vattenståndet högt, men enligt VA-jouren har nivålarmet inte gett sig till känna. Vinden har också vänt så att havet inte trycker på lika mycket längre.

22:00

Vattenståndet fortsätter att stiga och är uppe i 156 cm över det normala i Halmstad.

21:30

297 hushåll i Hylte kommun är utan ström, 8 i Halmstad. Eon:s presschef Sirpa Franzén säger att man hoppas kunna koppla om så att de flesta får strömmen tillbaka redan i natt.

Vattenståndet är uppe i 140 centimeter över det normala i Halmstad.

21:00

Stormstyrka i byarna längs med hela Hallandskusten. Ett träd har fallit över vägen mellan Åsa och Frillesås. 

Har du fler frågor och funderingar kring stormen? Då kan du ringa 113 13 som är SOS Alarms informationsnummer. 


20:41


Vattennivåerna fortsätter stiga längs med Nissan. Räddningstjänsten och Halmstads kommun har beredskap för att stänga Slottsbron om vattennivån fortsätter stiga, men det är inte aktuellt just nu. Vattenståndet ligger på 126 cm över det normala. Prins Bertils Stig i Halmstad spärras av på utsatta sträckor längs med Nissan, bland annat i höjd med Söderkaj.

Vattennivåerna är höga även i Falkenberg och Varberg. 

Hittills inga stormrelaterade händelser. Vindarna fortsatt starka. Just nu stormbyar på 25 m/s i Varberg. Stormbyar även i Falkenberg och Halmstad. 

20:00

SMHI:s meterolog Eva Strandberg säger att det är stormstyrka i byarna i den norra halvan av Västkusten. Vindstyrkorna som väntas bli i Halland vid 21-22-tiden är 25-29 m/s i de kraftigaste vindstötarna.

Vinden är västlig och vrider sen till nordvästlig. Vid 3-4-tiden väntas vinden bedarra något.

Vattennivåerna är höga i Halmstad. 120 cm över det normala. I Falkenberg något lägre, 112 cm.

19:22  

Vid 19-tiden hade SOS Alarm fått in ett fåtal händelser. Ett träd blåste ner på en väg i Falkagård i Falkenberg.Ett annat samtal rörde ett staket på en byggarbetsplats som blåst ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".