Så här ska ekodukten se ut. Foto: TEMA AB
Ordet ekodukt är ett utav nyorden på Språkrådets lista. Foto: TEMA AB

Ekodukt och pokenad – här är Språkrådets lista på nya ord

Ann Jornéus om nyorden
2:31 min

Ghosta, ekodukt och Dylanman – det är några av orden vi har börjat använda under 2016. I dag presenterar Språkrådet årets lista på nya ord.

Språkrådet har i dag släppt en lista över 43 nya ord och uttryck som vi börjat använda under 2016.

Bland dem finns ord som ekodukt, en bro som håller ihop ett ekosystem på båda sidorna om en väg och gör det möjligt för vilda djur att ta sig över till andra sidan, pokenad – en promenad där man spelar Pokémon Go, och ghosta; att göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken. 

Läs mer: Lista över Språkrådets nyord 2016

Ett annat nytt ord från 2016 är fomo som står för fear of missing out; alltså en slags rädsla eller oro för att missa något som är särskilt roligt, spännande och intressant. Även ordet äggkonto är nytt för 2016. Ett äggkonto är ett anonymt konto på sociala medier, särskilt på Twitter.

Ett ord med koppling till årets nobelpristagare i litteratur är Dylanman – det vill säga en man som beundrar Bob Dylan och säger sig förstå honom särskilt bra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".