Pontus Persson som är VD för Hammargren Pyroteknik står i lagret med fyrverkerier. Foto: Sveriges Radio
Pontus Persson är VD för Hammargren Pyroteknik, sveriges äldsta fyrverkeriföretag med lager i Kungsbacka. Foto: Sveriges Radio

Tystare fyrverkerier allt mer populärt

"Det finns ju hundägare som vill ha raketer"
1:34 min

Hammagren pyroteknik som har sin bas i Kungsbacka tar fram fler och fler så kallade knallfria pjäser som ska attrahera fler, bland annat hundägare.

– Det är ett alternativ till debatten som är idag just med hundägare. Det finns ju hundägare som vill ha fyrverkerier och då finns det ju ett tystare alternativ, säger Pontus Persson som är VD för Hammagrens Pyroteknik, Sveriges äldsta företag som sysslar med fyrverkerier.

– Det är inte helt knäpptyst, det låter lite när det går iväg. Men det smäller ju inte på himlen, det ger ingen knall, fortsätter han.

Finns det efterfråga efter det här?

- Ja absolut, det har frågats efter det här i flera år. Vi har haft raketer sen ett par år tillbaka och nu har vi även tårtor och fontäner som är knallfria som vi säger.

Men är det viktigt med fyrverkerier?

– Ja det tror rent allmänt. För svenska folket tror jag att det är viktigt just till nyårsafton, att fira in det nya året.

Bland annat vill Svenska kennelklubben förbjuda försäljning av fyrverkerier till privatpersoner. Hur påverkas ni av såna här utspel?

– Hela branschen påverkas av det här. Oftast blir det vinklat åt ett håll och vi får aldrig komma till tals, säger Pontus Persson och fortsätter:

– Vi vill ju att fyrverkerier ska användas på nyårsafton mellan exempelvis mellan 18 och 01 då man firar nyår. Vi jobbar ju för att våra återförsäljare ska förmedla det här budskapet till konsumenter som handlar, att använda produkterna på nyårsafton mellan de här klockslagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".