Åsa Jansson
Åsa Jansson är avfallsrådgivare på Vivab. Foto: Sveriges Radio.

Oroas inte över sophelg

"Taxan gör att man sorterar bättre"
1:59 min

En storhelg med mycket mat, omslagspapper och förpackningar – julen blir lätt en sophelg. I år är det fler sophämtningar än vanligt eftersom det är få röda dagar.

Men på Vivab som sköter avfallet i Falkenberg och Varberg oroas man inte. Kommuninvånarna går mot strömmen och minskar sopmängden, säger avfallsrådgivaren Åsa Jansson.

– När det gäller avfallsminimering är både Varberg och Falkenberg är väldigt duktiga. När riket i stort ökar sin sopmängd minskar den i Varberg och Falkenberg. I fjol slängdes drygt 1 500 ton mindre sopor än året innan.

I år pekar kurvan lite uppåt, säger Åsa Jansson, men fortfarande slängs en mindre mängd sopor än 2014. Detta trots att befolkningen ökar. En tung faktor som håller sopmängden nere är kommunens vikttaxa som bygger på att sopbilen väger kärlen vid varje tömning.

Principen påminner om ett elabonnemang. Det du slänger eller använder, det betalar du också för. Det gör att man helt enkelt sorterar bättre.

Den som är duktig på att sortera betalar 2,85 kronor per kilo sopor. Det dyraste abonnemanget kostar nästan 90 procent mer. Det gäller bland annat dem som inte sorterar ut sitt matavfall. Den hanteringen är nu helt utbyggd i de bägge kommunerna och 80 procent av varbergarna och falkenbergarna har valt att ansluta sig. Tillsammans har de i år skickat nästan 3,5 tusen ton matavfall till biogas.

– Det här är ju ett bättre sätt att ta hand om våra resurser och matavfall är på många sätt en resurs. Vi kan göra biogas och i förlängningen biobränsle och det är betydligt bättre än att elda upp det, säger Åsa Jansson.

Varbergarna som P4 Halland träffar på stan tycker generellt att de är bra på att sopminimera. Skinkpaj och skinkfrestelse är två tips för överbliven julskinka. Det verkar också vara bra att ha tonårskillar hemma.

– Jag är så hungrig så jag äter allting. Jag skrapar tallriken och skrapar grytan, säger Kevin Vendelstrand. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".