Don Lindqvist
Återvinningschef Don Lindqvist Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio.

Stort intresse för textilåtervinning

"Bra grej att kunna återvinna textil"
0:56 min

I Falkenberg och Varberg ökar intresset för att återvinna textilier. Sedan i fjol kan man göra det på kommunens återvinningscentraler och satsningen har slagit väl ut.

– På denna centralen har vi textilinsamling i en större container. Vi har ett avtal med Human Bridge som tar emot all textil. Det behöver inte vara helt och rent längre, säger Don Lindqvist som är återvinningschef på Vivab.

I fjol samlades 140 ton textilier in på återvinningscentralerna i Falkenberg och Varberg och i år har det ökat till 167 ton.

– Textil i sig har tidigare gått i brännbart och det har man eldat upp innan. Nu tar man verkligen hand om den stora delen och det är vi jätteglada för, säger Don Lindqvist. 

Enligt Human Bridge är det bara fem procent av textilierna som återvinns i Sverige i dag, så satsningen är viktig säger Åsa Jansson, på Vivab.

– Det är en stor miljöbelastning när man odlar ny bomull. Då ser man att det är en bra grej att kunna återvinna, säger Åsa Jansson, som är avfallsrådgivare på Vivab. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".