Niklas Medefelt och Elin Eriksson, iklädda svarta jackor står med varsin hammare i handen framför en trälåda gjort av tydligt synliga brädor och hamrar. Inuti lådan syns svarta rör där bomberna stoppas. Elin tittar upp mot kameran och ler medan Niklas tittar nedåt på lådan.
1 av 3
Niklas Medefelt och Elin Eriksson är några från gänget från Chalmers pyrotekniska kommitté som är med och hjälper till.
fyrverkerier
2 av 3
Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Traditionsenligt nyårsfirande vid Varbergs fästning

"Ett någorlunda bra 2016"
2:02 min

För 22:a året i rad förbereds nyårsfirandet vid Varbergs fästning.

– Folk brukar samlas vid halv tolvtiden ungefär. Tio i tolv går ett nyårstal av stapeln som jag har fått äran att hålla för andra året i rad, säger kulturhistorikern Peter Börjesson.

Peter Börjesson vill inte gå händelserna i förväg men kan avslöja lite av vad hans tal kommer att innehålla:

– Att man ska njuta i det lilla. Vi får så mycket i mediebruset från hela världen över oss som lätt kan göra en lite moloken men man ska njuta av det som finns i närheten av oss. Det tänker jag ta upp och det här att många tycker att vi äntligen stänger dörren om 2016.

Efter talet räknas det nya året in och vid tolvslaget bränns fyrverkerierna av.

Kvällens sprakande uppvisning har designats av Jakob Lindström från Chalmers pyrotekniska kommitté tillsammans med annan medlem.

– Vi har valt lite effekter som vi har tyckt varit intressanta, exempelvis italienska bomber som vi tycker är fina och har valt att använda.

Kvällen avslutas med en tolvtumsbomb.

– Den är riktigt häftig. 

I år betalar Varbergs kommun fyrverkeriet som tidigare har varit sponsrat.

– Jag uppmanar alla att lämna sina raketer hemma för det kommer att finnas rejäla raketer här som kommer att lysa upp Varbergshimlen på ett fantastiskt sätt, säger Peter Börjesson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".