1 av 2
Charlie Eriksson
2 av 2
Charlie Eriksson är initiativtagare till Aldrig ensam. Foto: Francis Lövenholm/Privat.

Charlie vill bryta tabut om psykisk ohälsa

"Det var rop på hjälp - jag ville bli tagen på allvar"
2:55 min

Aldrig ensam är ett initiativ som Charlie Eriksson från Falkenberg dragit igång. Nu har han släppt en video för att bryta tystnaden och skapa debatt kring psykisk ohälsa.

Charlie Eriksson har själv mått väldigt dåligt, och fick år 2013 sin första panikångestattack. Då hade han ingen aning om vad psykisk ohälsa var, och han trodde att han höll på att dö. När han hörde av sig till larmcentralen upplevde han att han inte blev tagen på allvar, och han fick ta sig igenom panikångestattacken själv. 

– Jag mådde sämre och sämre och det blev flera självmordsförsök. När jag blev lite bättre bestämde jag mig för att skriva ner min historia och helt enkelt lägga pusslet vad jag varit med om, säger Charlie Eriksson. 

Han publicerade sin historia på en hemsida, och detta var hans sätt att berätta för vänner och familj vad det var som faktiskt hände. 

Mina självmordsförsök var rop på hjälp. Jag ville bli tagen på allvar och få komma in i vården. Men självmord kändes också som enda konkreta vägen ut. Men det finns hjälp att få, det finns alltid hopp kvar hur dåligt man än mår.

– Man kan inte trolla med sin hälsa, utan det tar tid och det kräver mycket arbete. Man får verkligen kämpa med sitt mående, det är inget som går över av sig själv. 

Om du ska önska en sak för detta året, vad önskar du då? 

– Det hade varit fantastiskt om antalet självmord i Sverige minskade. För de har länge ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".