Bild på en tandläkarbehandling. En tandläkare som undersöker en patients tänder. Foto: Lennart Nygren/TT
Tandläkarbesök. Foto: Lennart Nygren/TT

Äldres munhälsa i forskningsfokus

"Riskerar att tappa kontakten med tandvården"
1:04 min

Tand- och munsjukdomar påverkar livskvalitén för många äldre då de kan få svårare att äta. Det är ett område som ett nytt forskningssamarbete ska fokusera på.

Satsningen kommer ske i ett forskningssamarbete mellan Folktandvården i Halland och Malmö Högskola.

Forskningen ska ha invånarna i centrum och just arbetet kring de mest sjuka och äldre är ett viktigt område

– Det finns en fas i livet där man riskerar att tappa kontakten med tandvården. Där har vi arbetat i flera år med något som kallas Hallandsmodellen. Det vill säga att vi tar aktiv kontakt med en äldre person som bokar av en tid eller inte kommer till utsatt besök, säger Per Engstrand, chef för Folktandvården.

– Det tror jag vi kan utveckla, säger han till P4 Halland.

Programmet omfattar också satsningar kring att skapa en samsyn mellan tandvård och primärvård, koppla ihop olika projekt rörande hälsofrämjande satsningar med fokus på hela människan så att invånarna kan vara så friska som möjligt. Samverkan kommer bland annat att göras genom utbildning och forskning.

I Halland är Folktandvården och de offentligt drivna vårdcentralerna samlade i en förvaltning – Närsjukvården Halland. Det här är ovanligt i Sverige och innebär unika möjligheter att samarbeta för invånarnas hälsa utifrån ett helhetsperspektiv. Nu stärks forsknings-, utvecklings- och utbildningsmöjligheterna i det här arbetet.

Man vet ju att tand- och munsjukdomar påverkar livskvalitén som helhet, inte minst när man blir äldre.

– Om man har svårt att äta, svårt att nutrera sig så påverkar det det allmänna hälsoläget. Så det är ett område vi kommer fokusera på, säger Per Engstrand.

– Det känns som ett mycket spännande steg vi nu tar med samarbetet mellan vår högskola och Region Halland för att sätta fokus på hälsa för hela människan, säger Björn Klinge, professor och dekanus vid Odontologiska fakulteten på Malmö högskola, i ett pressmeddelande.

Det här fokusområdet är alltså en del i ett större samarbete som handlar om att långsiktigt arbeta med flera olika strategiska forsknings- och utvecklingsfrågor med invånaren i centrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".