Lämnar M – startar nytt parti i Laholm

1:45 min

Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker i Laholm begär utträde ur Moderaterna – och startar ett nytt parti.

Tillsammans med centerpartisten Martin Lönnstam vill de starta en lokal partiförening av Medborgerlig samling, som kallar sig en liberalkonservativ gräsrotsrörelse.

Detta blir den första lokala avdelningen i Sverige.

– Partiet är liberalkonservativt och ligger lite till höger om mittlinjen. Ganska pragmatiskt parti där man inte utesluter samarbete med någon, säger Mikael Kahlin.

Laholmspolitikerna har nu tagit fram tre fokusområden.

– Lyssna mer på folks vilja här i Laholm, som vi kallar för medborgarandan, det tycker vi har missats helt och hållet. Det handlar också om att återställa och utveckla kärnverksamheten i kommunen. Det är för mycket lullull, det är för mycket skyltfönster utan innehåll i butiken.

Sen kanske den tredje och viktigaste frågan just nu, om man tittar på klimatet i Laholm, handlar om öppenhet och transparens. Det går inte att dölja handlingar från kommunens invånare.

Moderaterna lokalt vill utesluta både Klinker och Kahlin, och i dagarna väntas partistyrelsen på riksnivå ta beslut om en eventuell uteslutning, men nu tar alltså Klinker och Kahlin saken i egna händer och lämnar partiet.

– Vi har sagt att vi vill finnas kvar i politiken, men vi vill ha en rejäl plattform, säger Mikael Kahlin och förklarar:

– Då har vi känt att vi vill dra igång det här och startar en lokal partiförening från och med nu.

Martin Lönnstam har begärt utträde ur Centerpartiet och blir ordförande i det nystartade partiet.

Detta vill Medborgerlig samling

  • Införa en kraftig straffskärpning för grova brott och avskaffa de automatiska straffrabatterna.
  • Stärka polisen och införa permanent närområdespolis.
  • Återupprätta totalförsvaret, återinföra värnplikten och söka medlemskap i NATO.
  • Sverige ska bidra till demokratisk utveckling, välstånd och fred bland våra samarbetspartners utomlands.
  • Vapenexport behövs för att gynna svensk försvarsindustri.
  • Ta bort tiggeri från gator och torg.
  • Asylinvandringen till Sverige behöver under överskådlig framtid vara mycket låg. Människor ska istället hjälpas i sina närområden.
  • EU ska vara en gemenskap som samordnar medlemsländernas politik avseende handel, säkerhet, miljö och migration – inte en federation. Tjänstemannaansvaret ska återinföras. 

Från partiets hemsida:
Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti. Vi driver en liberal ekonomisk politik och har en liberal syn på individens rättigheter och skyldigheter samtidigt som vi har en konservativ syn på samhället och kulturen. Medborgerlig Samling tar utgångspunkt i individens frihet och ser med förfäran på den klåfingrighet som politiker ofta ägnar sig åt. Vi anser att samhället ska skapas av medborgarna med grund i tillit, lojalitet och tradition och vi avvisar utopiska projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista