Hanna Lähdekorrpi.
1 av 2
Hanna Lähdekorrpi. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Hästägaren Anette Strand.
2 av 2
Hästägaren Anette Strand. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Sandkolik allt vanligare bland hästar

2:19 min

Kolik bland hästar är vanligt under vinten och på djursjukhuset i Slöinge har flera hästar vårdats för det.

Djursjukhuset i Slöinge säger att just sandkolik blivit vanligare. Det är en form av kolik som kan drabba hästar som fått i sig sand när de betat.

– Jag har min häst i Falkenberg och där är det mycket sand, därför tänker jag mycket på det när de står och äter rötter och inte har så mycket att göra i hagarna på vintern. Därför fodrar vi med hö varje dag men när det inte finns då börjar de gnaga på allt som finns på marken, säger hästägaren Anette Strand. 

Kolik är tarmkramp och vanligast på vintern för hästarna. Anette Strand har haft hästar som drabbats av det men ännu ingen som fått det till följd av att de fått in sand i tarmarna. För hennes hästar har det mest handlat om gaskolik, att tarmarna fylls med gaser vilket kan hända vid exempelvis foderbyte. Symptomen är ofta matvägran och förstoppning. Men det som börjar bli vanligt, enligt djursjukhuset i Slöinge är sandkolik. De senaste åren har man fått in allt fler hästar med de besvären. Det får hästar som går på hårt avbetade sandjordsarbeten. Sanden lägger sig kvar i tarmarna och kan ge kolik.

– Det har nog att göra med att vi har milda vintrar. Det blir ingen snö och det blir inte fruset, då kan hästarna pilla i det gräset som finns kvar. Då får de i sig jord och rötter, sand bidrar till kolik. Det i sig irriterar magen, säger Hanna Lähdekorrpi, som jobbar på djursjukhuset i Slöinge.

Oavsett vilken typ av kolik en häst riserar att drabbas så finns det mycket man kan göra för att förebygga. Exempelvis att hästen får röra på sig.

– Man måste utfordra hästen flera gånger under dagen men också se till att hästen rör på sig mycket, ökad tid på stall ökar risken för kolik, säger Hanna Lähdekorppi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista