Högskolan i Halmstad. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Högskolan i Halmstad. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.

Högskolan i Halmstad: Färre utbildningar ger inte fler lärare

En koncentration av ämneslärarutbildningen till sex universitet skulle inte resultera i fler examinerade lärare. Det skriver bland andra Högskolan i Halmstad i en debattartikel.

De fyra företrädarna för lärarutbildningar inom Lärosäten Syd, det vill säga Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad, Lunds universitet och Malmö högskola, kritiserar Liberalernas förslag.

Liberalerna föreslår, för att vända resultaten i den svenska skolan och höja kvalitén på utbildningar, att koncentrera landets ämneslärarutbildningar till de stora universiteten. Detta finns även finns med i partiets budgetförslag.

Det är i en debattartikel i Dagens Samhälle på tisdagen som de fyra företrädarna för lärarutbildningarna säger att ämneslärarutbildningar på både högskolor och universitet självfallet ska finnas kvar även i fortsättningen.

Bland annat motiverar de sin ståndpunkt med att det råder fortsatt stor lärarbrist och att SCB:s senaste prognos pekar på stort behov av lärare i alla kategorier, även ämneslärare.

Vidare poängterar de att tidigare kvalitetsutvärderingar av lärosätena inte visar något samband mellan hög kvalitet och lärosätets storlek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".