Självskadepatienter möts av oförståelse

2:01 min

I en ny uppsats av två psykiatrisjuksköterskor är slutsatsen att bemötandet brister trots att kunskap finns och de vill nu ha mer praktiska övningar inom psykiatrin.

Självskadepatienter inom psykiatrin kan mötas av oförståelse och ett bemötande som får dem att känna sig nedvärderade och misstrodda. Det kan i sin tur leda till att man mår sämre, det är slutsatsen i uppsatsen och det är för att känslorna kan ta över i svåra situationer för personalen.

Kajsa från Kungsbacka har varit patient inom psykiatrin tidigare och känner igen sig i hur personalen ibland kan misslyckas i bemötandet.

– Man känner sig ganska dömd av psykiatrin överlag som självskadepatient. De är misstänksamma, med tanke på att, ja du smugglar in rakblad och vill skada sig där och då. Det är en kamp, det blir ett "vi mot dem"-tänk. 

Kajsa var inlagd en längre tid och säger att det är tufft att ligga inne på slutenvården.

Mötet med vården, kan, precis som undersökningen säger, göra saker och ting värre.

Slutenvården gör en sjukare i en förlängning.

– Det finns inte frågor kring varför du självskadar, det finns inget intresse, utan varsågod att förvaras, säger Kajsa. 

Den nya undersökningen är en uppsats som har skrivits av två psykiatrisjuksköterskor som tittat på hur bemötandet varit och vad det får för konsekvenser. Alexandra Källström är en av de som skrivit uppsatsen och berättar om vad deras intervjupersoner upplevt.

– Man blir misstrodd när man har somatiska åkommor där det ifrågasätts om man har åsamkat det själv. Man tas inte på allvar, man får inte hjälp direkt, säger Alexandra Källström. 

Orsaken som de kommer fram till är att det kan bero på att de egna känslorna hos de som jobbar - tar över. För kunskapen finns där, men ibland räcker inte det. 

– Om någon lyckats smuggla in ett rakblad, hur man agerar, utan att bli för känslostyrd i det, när man helst vill att man ska släppa rakbladet. 

Hon beskriver hur man både kan bli rädd, arg och känna sig manipulerad. Nu efterlyser de mer praktiska övningar.

– Jag tror att det skulle göra skillnad i några av fallen i alla fall. Sen är det en utmanande patientgrupp, men då är det bra om vi utgår från den kunskapen vi har i alla fall. 

Uppsatsen

De har gjort tre djupintervjuer med patienter med självskadebeteende och utifrån dessa visar de hur patienter utsätts för bristande bemötande av såväl allmänhet och av hälso- och sjukvården, bland annat utstår patienter nedvärderande kommentarer och fördömanden, även tidigare forskning visar hur bemötandet brister. Slutsatsen är att ökad teoretisk kunskap inte räcker till utan att det behövs praktisk träning. 

Källa: Magisteruppsats, Upplevelser av stigmatisering inom hälso- och sjukvården hos patienter med självskadebeteende.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.