Adnan Bainca från Unite people i Varberg håller i en stor check som han får för sitt arbete med att integration genom fotboll i Varberg. Foto: Evelina Carborn.
Adnan Baincas integrationsarbete genom fotboll i Varberg belönades med 50 000 kronor. Foto: Evelina Carborn.

Unga varbergare förenas genom fotboll – nu prisas mannen bakom

1:57 min

Varje lördag ordnar 24-åriga Adnan Bainca kvällsfotboll för nyanlända i Varberg. Nu belönas hans arbete med ett stipendium på 50 000 kronor.

Och det var en förvånad Adnan Bainca som fick ta emot stipendiet.

– Ärligt talat förstod jag inte det förrän flera timmar senare, säger han.

Hade du förberett något tacktal?

– Nej verkligen inte! Det fanns ingen förväntan om att vinna, det var bara roligt att vara där.

Varje lördag samlas ett hundratal killar och tjejer mellan 13 och 20 år för att spela fotboll tillsammans genom projektet Unite people som Adnan Bainca dragit igång ihop med två kompisar. För att så många som möjligt ska kunna vara med så skjutsar Adnan Bainca deltagare mellan idrottshallen och ett par boenden för nyanlända, så att ingen som vill spela ska behöva stanna hemma.

Projektet har stöd från Varbergs kommun och fotbollslaget Varbergs Bois. Syftet att att förena Varbergs unga genom fotbollen. Och inspirationen till det hela kommer från Uppsala.

– Jag träffade några som hade ett projekt i Gottsunda. Jag försökte göra samma sak, fast lite bättre, säger Adnan Bainca.

Framöver hoppas Bainca att de ska lyckas locka lite fler tjejer som vill spela.

– Vi skulle vilja göra projektet ännu större och ännu bättre och kanske dra igång en extra dag bara för brudar. Vi har haft svårt att få dit tjejerna, säger Adnan Bainca.

Vad ska du hitta på med stipendiet?

– Det blir nog att dra och kolla på polarn Zlatan när han gör några mål för favoritlaget United.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".