Jonas Hellsten, Vice ordförande i Barn och Ungdomsnämnden. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio
Jonas Hellsten(M). Arkivbild. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio.
Oro i Laholms kommun

Jonas Hellsten: Vi vill komma åt den politiska låsningen

0:48 min

Socialnämnden i Laholm har röstat för förslaget som kan tvinga Mikael Kahlin att lämna sitt uppdrag. Enligt Jonas Hellsten (M) som skrivit förslaget vill man komma åt den politiska låsningen.

Förslaget går ut på att socialnämndens uppdrag ska ändras och att nämnden ska utökas med två ledamöter. Därefter ska ordföranden och ledamöterna väljas på nytt

Bakom förslaget står moderaten Jonas Hellsten som är ordförande för demokrati- och organisationsberedningen.

Han menar att förslaget inte i första hand kom till för att få bort Mikael Kahlin trots att han sagt just så på en presskonferens för en månad sedan.

– Vi har sett ett ökat behov att inom socialtjänsten ta ett starkare politiskt grepp runt äldreomsorg och bland annat kring nyanlända. Därför vill vi öka från nio till elva ledamöter, säger Jonas Hellsten.

Men du har sagt att förslaget syftar till att få bort Kahlin. Men det står det inte om i tjänsteskrivelsen – vad är bakgrunden? 

– Det är rätt som du säger, Kahlin nämns inte i förslaget. Och det är för att det inte är honom som person detta handlar om. Det vi går fram med är det tjänsteskrivelsen säger och då är inte han det viktiga i sammanhanget, säger Jonas Hellsten.

Du säger till Laholmstidning att förslaget syftar på att få bort honom och samtidigt säger du att det inte står ett ord om Mikael Kahlin i skrivningen. Vad stämmer?

– Det är den politiska låsningen som vi vill komma åt och just nu är Mikael Kahlin en del av den politiska låsningen. Det kan man ju läsa innantill och förstå.

Så det här förslaget väcktes för att få bort Mikael Kahlin?

– Inte inledningsvis, nej.

Läs mer: Socialnämndens framtid på agendan i Laholm

Förslaget vann med sifforna 6-2 - det var Sverigedemokraterna och ordföranden Mikael Kahlin själv som röstade emot. Centerpartiet lade ner sin röst.

I början av året lämnade Mikael Kahlin Moderaterna och gick med i partiet Medborgerlig samling och han tycker att resultatet av omröstningen var väntat.

– Det här var inte helt oväntat, säger Mikael Kahlin. 

Vad kommer hända nu? 

– Det ska upp till fullmäktige, men oavsett vad det blir för beslut där kommer man nog skapa en majoritet för det liggande förslaget. Då kommer man garanterat överklaga, så det kommer bli en lång och utdragen process, säger Mikael Kahlin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".