Halland säger nej till plastärmar i vården

2:33 min

Socialstyrelsen väljer att låta varje region få avgöra om vårdpersonal ska få använda plastärmar. I Halland säger smittskyddsläkaren nej.

– Grunden är patientsäkerheten, vad är det för risk att smitta sprids mellan personal och patienter, det är grundfrågan i detta, säger smittskyddsläkaren Mats Erntell som inte tycker att Region Halland ska tillåta det. 

Bakgrunden till att Socialstyrelsen tar upp detta är en dom i Stockholms tingsrätt där Karolinska institutet dömdes för diskriminering när man inte tillät en elev att använda plastärmar av religiösa skäl.

Läs mer: Dom öppnar för engångsärmar på tandläkare

Karolinska valde att inte överklaga och domen blev prejudicerande. För Region Hallands del blev frågan aktuell när folktandvården i Falkenberg nekade tandläkaren Hanan Al Hamud en praktikplats just för att hon ville bära plastärmar. Någonting som P4 Halland tidigare tagit upp. 

Region Hallands smittskyddsläkare Mats Erntell är skeptisk till plastärmar men tycker att det behövs en förutsättningslös diskussion inom regionen och på riksnivå om det kan finnas tillfällen när plastärmar hade kunnat användas.

Läs mer: Nekas tandläkarjobb – kräver kortärmat

– Vi kan behöva diskutera den principiella frågan om vi kan precisera när man inte behöver ha kortärmat. Om det finns något moment där det inte behövs. Sedan också ta upp det inom tandvården och sedan göra en analys med dem, säger Mats Erntell och fortsätter:

– Vi öppnar inte upp för plastärmar utan detta måste vara en förutsättningslös diskussion för att hitta de moment där man som vårdgivare blir skyldig att tydliggöra när man kan göra undantag.

För Hanan al Hamoud och andra kvinnor i en liknande situation som vill jobba inom vården i Region Halland men vill dölja sina underarmar så blir det just nu svårt.

Men enligt Agnes Hultén, Vänsterpartiets gruppledare inom regionen, behöver man tänka om. Hon vill driva den här frågan och lyfter fram landstinget i Kalmar som hade ett liknande fall men som löste det genom att plastärmarna byttes mellan varje patient.

– Det finns en risk för att lagar och regler blir till ett självändamål och att man glömmer syftet med dem. I detta fall handlar det om hygiensyfte och så som man löst det i Kalmar verkar det finnas ett godtagbart sätt att lösa det på. Vi står inför stora kompetensbehov, då kan det vara så att varje person räknas. Då handlar det om att möjliggöra för alla de som står utanför arbetsmarknaden. Vi har inte råd att lämna folk utanför, säger Agnes Hultén (V). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista