Expert: Mycket välling kan ge glutenintolerans

2:38 min

Får bebisar för mycket välling kan det dels leda till större sannolikhet för glutenintolerans, men också att barnet sen blir väldigt kräset.

Svenska föräldrar är nästan ensamma i världen om att ge sina barn välling. Och nu visar en studie från Lunds universitet en koppling mellan mycket vetemjölsbaserad välling och glutenintolerans. 

– Man kan misstänka vällingen, den vetemjölsbaserade industrigröten, att vi gärna ger våra bebisar smörgåsrån att tugga på, de ska äta vitt bröd, pastabitar – de äter enormt mycket vetemjöl! säger Ann Fernholm, som är vetenskapsjournalist och har disputerat inom molekylär bioteknik.

Men ska man inte ge dem gluten då?

– Det får man välja själv, men man kanske inte ska ge dem så mycket som man gör i dag, säger Ann Fernholm. 

Och anledningen till att bebisar får i sig så mycket gluten tror Ann Fernholm beror på att det helt enkelt är en historisk vana. Vill man fortsätta ge sitt barn välling, men inte riskera en glutenintolerans tipsar Ann om havrebaserad välling.

– Det finns havrebaserad välling, som inte innehåller gluten på samma sätt. Så man får läsa innehållsförteckningen på sin välling och se till att den är havrebaserad, då ökar den inte risken för glutenintolerans.

Men det är inte bara en ökad risk för glutenintolerans som kan vara en fara med mycket välling. 

– Om man ger sitt barn väldigt mycket välling behöver barnet inte lära sig äta riktig mat. Bebisarna behöver träna sig på smak, och får de bara välling riskerar man att få ett kräset barn senare. På så vis är det bra att begränsa vällingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista