DO: Att neka plastärmar är diskriminering

1:26 min

Det finns en missuppfattning om engångsärmar som vissa tandläkare vill bära av religiösa skäl, enligt Diskrimineringsombudsmannen.

– Man tror att det handlar om långärmade arbetskläder. Men det vi pratar om är engångsmaterial som byts mellan patienter, som inte hindrar att man tvättar händer och armar och som inte medför någon högre risk än engångshandskar, säger Martin Mörk är chef för processenheten hos Diskrimineringsombudsmannen.

Detta efter att det står klart att Region Halland fortsätter att neka tandläkare att bära plastärmar. Socialstyrelsen vill inte ta ställning i frågan utan låter varje region fatta egna beslut.

– Det är inkonsekvent att man säger att engångshandskar är okej, men inte engångsärmar, säger Martin Mörk.

Läs mer: Halland säger nej till plastärmar i vården

Frågan blev aktuell i december när en syrisk tandläkare blev nekad att praktisera sitt yrke på Folktandvården i Falkenberg. Hon vill inte jobba med bara armar på grund av sin religion, men Region Halland ville inte låta henne täcka den bara huden med engångsärmar i plast.

Läs mer: Nekas tandläkarjobb – kräver kortärmat

Men Diskrimineringsombudsmannen har vunnit ett sådant mål mot Karolinska institutet som utbildar tandläkare. Nu pågår ett liknande mål mot Folktandvåden i Stockholm.

– Karolinska institutet har själva bedömt att det inte finns några vetenskapliga skäl att begränsa användningen av engångsärmar, säger Martin Mörk och fortsätter:

– Varje läkare gör sin egen bedömning, men man ska veta att det finns en diskrimineringslag och nu har vi en dom som säger att detta är diskriminering om man inte har godtagbara skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista