Ekodukten i Sandsjöbacka

Räknefel på ekodukt – därför knäcktes stöttorna

1:07 min

Hårt tryck av den blöta betongen – det var felaktiga beräkningar som fick stöttorna vid bygget av ekodukten att ge med sig.

Den slutsatsen drar både Trafikverket och entreprenören, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Båda har analyserat händelsen som ledde till att trafiken vid E6 fick stängas av den 26 januari.

Enligt analysen var stöttorna på själva formställningen inte tillräckligt starka för att hålla den välvda överbyggnaden på plats.

Därför blev trycket av den blöta betongen för hårt, vilket ledde till att en del stöttor vek sig och bron började att förskjutas mot E6. 

– Under natten upptäckte man att stöttorna deformerades. Det berodde huvudsakligen på att man inte tagit hänsyn till den ovanligt stora horisontallasten, som tryckte mot stöttorna. Det var därför stöttorna började vika sig, säger Kristina Balot, som är projektledare på Trafikverket.

I början av april ska bygget återupptas sedan delar av bron har rivits. Enligt Trafikverket måste överbyggnaden kasseras.

Ekodukten byggs över E6 i Sandsjöbacka. Trafikverket, som betalar 80 miljoner kronor för ekoduktsbygget, räknar inte med att gå in med ytterligare miljoner på grund av fördyringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista