Skolbråksmisstänkt frigiven efter polisförhör

3:15 min

En man i 30-årsåldern hämtades igår kväll in till polisförhör, misstänkt för olaga hot i samband med skolbråket, men mannen frigavs efter förhöret efter beslut av åklagare.

Det var under tisdagseftermiddagen som det utbröt ett bråk vid gymnasieskolan i Falkenberg. Två personer ska ha anlänt till bråket på moped, men personalen på skolan ska ha gått emellan och sedan lugnat ner bråket och de båda personerna på moped ska ha försvunnit från platsen.

Mopeden hittades sedan på en gata utanför ett hus inte långt ifrån gymnasiet. Polisen gjorde en husrannsakan och en man i 30-årsåldern har hämtats in till förhör. Men mannen frigavs alltså efter förhöret, men misstänks fortfarande för olaga hot.

Enligt polisen såg den person som blev hotad en pistol eller något som liknar en pistol i handen på den som hotade. 

Nu vidtar fler vittnesförhör och även nya förhör med målsägande, säger polisens presstalesperson till P4 Halland.

Ingen skadades vid bråket och skolchefen Ulf Olsson är nöjd med att personalen snabbt kunde stoppa storbråket på gymnasieskolan i Falkenberg.

– Vid halv ett-tiden var det ett större gäng elever som samlades på en öppen plats inne på gymnasieområdet och så uppstod någon form av bråk, säger Ulf Olsson, som är verksamhetschef för bland annat Falkenbergs gymnasium.

Enligt uppgifter till polisen ska det ha varit ett bråk med ett stort antal elever. Men verksamhetschefen för gymnasieskolan i Falkenberg tonade sedan ner att så många som 15 personer ska ha varit inblandade i bråket på skolan i eftermiddag.

– Det stod många runt omkring men det var bara två grabbar som deltog i själva bråket, säger Ulf Olsson till P4 Halland.

– Och sen blev andra inringda. De som ringdes in, två stycken kom på mopeder. Om de också är elever eller kommit utifrån vet vi inte. Men bråket dog ut ganska fort och de som kom lämnade ganska omgående, säger Ulf Olsson. 

Läs mer: Storbråk på gymnasieskolan i Falkenberg

Ulf Olsson bekräftar nu också att upptakten till bråket troligen var ett svartsjukedrama.

Trots att bråket dog ut ganska fort, i samband med att personalen kom till platsen, utesluter inte Ulf Olsson att bråket kan väckas till liv igen.

– Ja, det kan det. Det är därför vi samlas, för det är viktigt att personalen får all information. Konflikter kan fortsätta, så de närmaste dagarna veckorna kan de tre på mopeder återkomma. Därför är det viktigt att veta vilka det var, hur de såg ut för att hålla ögon och öron öppna. 

Vad ska eleverna tänka på nu efter detta?

– De kan vara ganska trygga. Just det agerandet som personalen gjorde som gjorde att det avstyrdes ganska snabbt är något vi har jobbat med. Vi har nummer att ringa, man ringer polisen direkt och sen tar man hand om personalen som tar hand om eleverna. Det är obehagligt när det händer, men det skapar ingen långvarig oro, säger Ulf Olsson, som är väldigt nöjd med personalens agerande under eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista