Fem kilo amfetamin hämtades ut på posten i Åled utanför Halmstad. En man grips för narkotikabrott.
Fem kilo amfetamin hämtades ut på posten i Åled utanför Halmstad. En man grips för narkotikabrott. Foto: Polisens förundesökning.

Sex års fängelse för droger på Darknet

2:55 min

En av de fyra misstänkta männen dömdes till sex års fängelse för grovt narkotikabrott, för att ha sålt droger via Darknet. En annan man döms för medhjälp, men de två andra frias.

I dag föll domen i Halmstads tingsrätt mot de fyra män i 25-årsåldern som stått åtalade för att ha sålt droger via en marknadsplats på nätverket Darknet, där användarna med hjälp av speciella webbläsare kan vara anonyma.

Två av de misstänkta greps förra året när de hämtat ut fem kilo amfetamin på ett postutlämningsställe i Åled utanför Halmstad. 

Läs mer: Misstänks sålt knark på Darknet – nekar till anklagelserna

En man döms alltså för grovt narkotikabrott och en man döms för medhjälp till grovt narkotikabrott. De två andra männen som varit misstänkta frias. 

– När det gäller huvudmannen har han fått sex år, men det är ett par stycken som vi menar har varit inblandade som har blivit frikända, säger åklagare Charlotte Österlund. 

Är du nöjd med domen? 

– Inte när det gäller de som varit medhjälpare till det här. 

En av de som misstänks vara medhjälpare frikänns, medan hjärnan bakom det döms till fängelse. Vad tänker du om det? 

– Jag tänker att vi hade en hel del bevis mot han som hjälpt till och transporterat, men vi får titta på det.

Funderar ni på att överklaga domen? 

– Jag har precis fått domen i handen, det är alldeles för tidigt att fundera på det nu, säger Charlotte Österlund.

Drogerna ska sålts till ett 20-tal personer och polisen kom ligan på spåret efter ett tips. 

– Det började med spaning och sen efter att de greps har vi hållit förhör, sa åklagare Charlotte Österlund till P4 Halland när rättegången startade. 

De fyra åtalade männen är bosatta i Halmstad och alla utom den huvudmisstänkte har nekat till brott. 

Rättegången – detta har hänt

Mellan två och åtta års fängelse yrkade åklagare på i sin slutplädering. Det längsta fängelsestraffet var adresserat till den person som åklagaren pekat ut som huvudmisstänkt.

Den 27-åriga mannen gjorde under rättegången vissa medgivande. Han menade att han hämtat upp paketet med narkotikan från postutlämningsstället i Åled men att han gjorde det på uppdrag av någon annan. Men han menade att han inte visste att mängden var så stor. 

Under rättegången kom det fram att polisen hittat inloggsuppgifterna till marknadsplatsen på Darknet hemma hos en av de misstänkta. Paketen som drogerna skickades i hade vakuumförpackats så att de inte skulle avge någon lukt och enligt åklagaren ska männen ha importerat narkotikan från utlandet i större partier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista