Bild på Robert och hans barn i skogen.
Robert Björkman blev deprimerad när han fick sitt andra barn. Foto: Privat

Halland utan hjälp till partners efter förlossning

1:42 min

Var tionde pappa får symptom på depression efter förlossningen. Trots det erbjuder bara 5 av 21 landsting enskilda besök för partnern.

I dag erbjuds mamman ett enskilt besök på Barnavårdscentralen efter 6–8 veckor för att man ska kunna upptäcka just depressiva symptom.

2013 bestämde Barnhälsovården att även partnern som inte fött barn skulle få ett enskilt besök på BVC för att man då ska kunna upptäcka tecken på depression.

Trots detta är det bara 5 av 21 landsting som erbjuder det i dag, enligt en kartläggning som på P3 Nyheter gjort. 

Robert Björkman blev deprimerad när han fick sitt andra barn, och han är inte ensam. Forskning visar att 10 till 15 procent av alla pappor får tecken på depression efter förlossningen.

Känslomässigt så var man ju riktigt riktigt nere. När det var som värst hade jag självmordstankar.

Inte helt infört system

Mats Berggren som är verksamhetsansvarig för enheten Jämt föräldraskap inom riksorganisationen MÄN (tidigare kallat Män för Jämställdhet) är kritisk till att systemet med enskilda besök har dragit ut på tiden.

– Vi vet att det i stort sett är samma antal män och kvinnor som hamnar i den här nedstämdheten. Då borde det vara färdigutrett. I och med att man har bekräftat tidigare att det här är någonting som är viktigt att göra för den nyblivna mamman, så är det självklart i dag att vi också gör det för den nyblivna pappan, säger Mats Berggren.

Fick hjälp av fruns psykolog

Robert fick hjälp tack vare att han följde med sin fru till hennes psykolog, och i dag äter han medicin mot sin depression. Men trots att Robert mådde dåligt i flera månader innan han vågade berätta hur pass illa det var, så är han tveksam till om han själv hade varit hjälpt av att få gå på ett eget samtal på BVC.

– Jag tror inte det eftersom jag inte själv var redo för det, men om någon hade berättat för mig om de såg eller om de kunde se några tecken, så klart att då kanske man hade lyssnat lite tidigare, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".