USB-sticka
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Därför ska du undvika upphittade USB-stickor

2:54 min

Företag varnar för användning av upphittade USB-stickor. – Inom 15 sekunder kan allt du har på din dator ägas av någon annan, säger IT-säkerhetsexperten.

USB-stickor preparerade med en skadlig kod har hittats i området på Lindholmen Science Park i Göteborg. Där ligger stora företag som Ericsson, SEB och Volvo och fastighetsägare har gått ut med en varning för att använda stickorna.

På stickorna står texten "Resultat medarbetarundersökningen 2017 " .

Men den som är nyfiken och stoppar in stickan i sin dator kan få sina dokument krypterade – och därefter ett krav på att betala stora summor pengar för att kunna komma åt filerna igen.

– Det är jättevanligt, mycket vanligare än man tror, säger Isaac Yaw Ferguson, som studerar IT-forensik och skriver en uppsats om IT-säkerhet på Högskolan i Halmstad. 

Även Sveriges Radio har gått ut och varnat för USB-stickorna - redaktionen i Göteborg ligger nära området där stickorna hittades. 

Och USB-stickorna som är preparerade med skadlig kod kan vara riktigt farliga.

– Det är jättefarligt. Inom 15 sekunder kan allt som du har på din dator ägas av någon annan. 

Enligt Isaac Yaw Ferguson kan det till exempel finnas bilder på USB-stickan. Om man klickar på bilden kan hackaren sedan göra allt möjligt.

– Man kan se vad man gör med datorn – banköverföring och allt möjligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".