Hör pappa Oscars starka berättelse om förlossningen

3:46 min

För Oscar blev förlossningen en jobbig upplevelse som satte spår, och han önskar att han hade fått prata med någon. 

Lyssna på intervjun i spelaren ovan.

Barnhälsovården beslutade 2013 att även partnern som inte fött barn skulle få ett enskilt besök på BVC för att man skulle kunna upptäcka tecken på depression. Trots detta är det bara fem av 21 landsting som erbjuder sådana besök i dag, Halland är inte ett av dem. Oscar från Varberg önskar att han hade blivit erbjuden den möjligheten.

– Jag hade absolut velat ha det. Jag har haft depression och så tidigare, så jag var rätt orolig kring hur jag skulle reagera när det helt plötsligt var ett extra liv. Skulle jag bryta samman? Hur skulle det funka? 

Sen tyckte jag också att själva förlossningen var rätt traumatiserande på något sätt. Jag blev placerad rätt i skottlinjen och hade full insyn. Jag var mitt emellan benen, vid öppningen, om man säger så.

– Sen är det väldigt starka lukter som jag förknippar med slakt. Det luktar precis likadant! Det var lite skrämmande när jag insåg att jag kände igen doften. Det är absolut inte förknippat med något bra, utan snarare med död. Jag hade svårt att ta i Anna efter, för det var något som hade hänt. Det är så skört, jag hade sett allt det där. Jag hade gärna haft en kuratorkontakt.

Eftersom jag har gått i terapi innan har jag verktygen för att arbeta med det. Ett uppmötande samtal efter för partnern hade varit kanon. 

Har du kunnat prata om det du upplevde under och efter förlossningen med någon?

– Dels pratade vi öppet om det hemma, Anna visste vad som var på gång. Jag pratade lite med andra pappor, men ingen annan hade upplevt samma. De hade inte varit i skottlinjen och hjälpt till, de hade varit vid huvudet och klappat och så. 

I efterhand ångrar han inte att han fick hjälpa till så mycket vid förlossningen, för han känner att han var till stor hjälp för sin partner Anna. Men han önskar att han hade kunnat prata med någon på BVC om det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista