Halmstad Pride läggs troligtvis ned

1:17 min

Halmstad Pride kommer troligtvis att läggas ner. I går på årsmötet la RFSL Halland ett förslag om det, efter att det varit osämja och enligt ordförande i RFSL Halland, många hårda ord.

Det betyder att det inte blir något Pride i Halmstad nionde september, som det var tänkt. Men det hela ska beslutas om i ett ytterligare årsmöte som krävs för att lägga ner föreningen Halmstad Pride. 

Jonnie Jonsson är ordförande i RFSL i Halland, och han säger att det varit osämja mellan de inblandade föreningarna i Halmstad Pride sedan starten 2014.

– Vi kan inte ställa upp på detta ytterligare. Det är nog nu. Det fungerar inte med så mycket bråk mellan föreningar, skitsnack, personliga vendettor och maktkamper. Det är jättetråkigt, säger Jonnie Jonsson. 

Halmstad Pride är en paraplyorganisation där flera organisationer gått samman för att det ska bli lättare att organisera en Pridefestival.

Det är sättet som föreningen är uppbyggd på som är problemet, enligt Jonnie Jonsson. 

– Alla kan inte hjälpa till att planera Pride. Är du inte medlem i någon av medlemsorganisationerna kommer du inte in i styrelsen och då kan du inte påverka hur styrelsen arbetar, säger han. 

Han hoppas dock att Halmstad kommer ha någon form av Pridefestival i framtiden.

– Vi tycker att Halmstad ska ha en Pridefestival. Jag tror det kommer bli Pride, men inte i Halmstad Prides regi, säger han.

Det finns de som kommer att fortsätta kämpa för att det ska bli ett Pride i Halmstad i år – oavsett om föreningen finns kvar eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista