91:an Karlssons nya plats.
1 av 2
91:an Karlssons nya plats. Foto: Sveriges Radio.
91:an Karlsson i brons, flyttas.
2 av 2
91:an Karlsson i brons, flyttas. Foto: Sveriges Radio.

91:ans nya plats – vakt vid Norre port

Sedan 1993 har 91:an-statyn stått givakt mitt på Storgatan i Halmstad. Men i dag flyttades statyn till en plats där han inte är lika mycket i vägen.

Ombyggnaden av Storgatan och Brogatan i Halmstad påbörjades i början av februari i år och förväntas bli färdigt till sommaren.

Förutom att de murade planteringarna med cykelparkeringarna rivs och att alla träd som finns på gatan tas bort, så är det även flera konstverk och statyer som flyttas på.

En av dem är bronsstatyn av 91:an Karlsson, som fram tills i dag stått vid mitten av Storgatan i Halmstad.

Statyns nya plats är precis bredvid Norre Port, vid Bastionen, längst ner på Storgatan från Stora torg sett.

– Här blir det väl bra? Och så ska vi se till att den blir upplyst med någon sorts belysning, säger en av arbetarna vid teknik och fritidsförvaltningen i Halmstad, till P4 Halland och fortsätter:

– Nu när vi byggt om här på gatan så ser man ju alla vackra husfasaderna. Och man ser hela vägen till Rådhuset, säger han.

Fakta om statyn

Konstnär: Nils Egerbrandt 1926-2005

Årtal: 1993

Material: Brons

Placering: Storgatan

Rudolf Petersson skapade seriefiguren 91:an Karlsson när han själv gjorde sin rekryt på Hallands regemente I16 i Halmstad under åren 1916-1918. Numret 91 kommer från I16: man vänder helt enkelt 16 uppochner. Skulpturen är formgiven av Nils Egerbrandt som övertog serien 1960. Det diskuterades länge om seriefiguren skulle få placeras på Storgatan. Det fanns starka känslor både för och emot, men 91:an har nu stått i givakt på Storgatan sedan 1993.

Källa: Halmstad.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista