Grundvattnet oroande lågt: "Slösa inte"

1:21 min

Grundvattennivån i Halmstad och Laholm är så låg att det kan bli bevattningsförbud redan till våren och i värsta fall vattenransonering.

– Det har inte regnat på väldigt länge och då har inte våra grundvattenmagasin fylls på med tillräckligt mycket vatten, så nivåerna är oroväckande låga för säsongen, förklarar Henrik Kellgren, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA.

Hur illa är det då?

– Just nu är de lägre än de var i maj förra året – och i maj förra året gick vi ut med bevattningsförbud ganska tidigt. Det ser inte bra ut, säger Henrik Kellgren.

Kommunala Laholmsbuktens VA, som förser både Laholm och Halmstad med vatten, varnar nu för att grundvattennivåerna är mycket låga.

Det är ju en resurs som inte är oändlig.

Nästa steg är ett bevattningsförbud som kan komma att träda i kraft redan nu under våren, berättar Henrik Kellgren.

De kommande månadernas vattenförbrukning avgör sedan om kommunerna hamnar i ett läge som kräver vattenransonering.

– Får vi inte regn och vi fortsätter använda lika mycket vatten som nu, då finns det chans att vi hamnar där, men det hoppas vi inte, säger Henrik Kellgren.

Nu uppmanas kommuninvånarna att spara in på dricksvattnet.

– Hjälpa till att inte slösa på vattnet. Tänka sig för innan man använder vattnet. Spola inte fram kallvatten för länge eller kanske ta en kortare dusch. Förra året pratade vi om att man kan duscha tillsammans, så det är de små sakerna, säger Henrik Kellgren på Laholmsbuktens VA.

Situationen bedöms något bättre i Laholms kommun men även där är nivåerna lokalt under det normala i vattentäkterna så här års.

– Det gäller hela södra Sverige där det är låga grundvattennivåer, säger Henrik Kellgren på Laholmsbuktens VA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista