Halmstads kommun säljer mark till moské

2:51 min

Halmstads kommun har nu tecknat ett avtal med Islamiska barn- och kulturföreningen och reserverat mark för en ny moské på Fyllinge.

Den nybildade fastigheten kommer att överlåtas när bygget har påbörjats.

Islamiska barn- och kulturföreningen ska betala 1 435 000 kronor för tomten, vilket motsvarar 200 kronor per kvadratmeter.

Föreningen har länge velat bygga en ny moské eftersom lokalerna på Fredsgatan i Halmstad inte räcker till för medlemmarna.

– Vi vet att de har varit trångbodda en längre tid, och att de vill bygga ut. Det är väl trevligt att vi nu kan göra det möjligt för dem, säger Henrik Oretorp (C), ordförande för samhällsbyggnadsutskottet i Halmstad. 

Flera politiker i Halmstad har tidigare varit tveksamma till att sälja mark sedan en imam sagt att homosexualitet är ett virus, något som imamen har kommenterat och tagit avstånd ifrån i efterhand i P4 Halland:

Läs mer: Kritiserad imam om moskébygget i Halmstad

– Det vi är på väg att göra nu gör att vi närmar oss varandra, och förståelsen ökar för varandra. Vi har diskuterat uttalandet, och jag är en av dem som har konfronterat imamen och fått en förklaring av honom. Jag delar inte alla hans värdegrunder, men det finns en förklaring och vi kan jobba vidare på det nu, säger Henrik Oretorp. 

I kommuner där man har byggt moskéer har det varit en del diskussioner och motstånd, hur har ni resonerat? 

– Vi är beredda på att få en del frågor. Det är inte så konstigt. Saker man inte känner till så väl, i detta fall ett trossamfund, reser en del frågor och det är vi beredda att svara på, säger Henrik Oretorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista