Kent Roslund, verksamhetsutvecklare BUF Halmstad.
Kent Roslund, verksamhetsutvecklare BUF Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic

Halmstad kan tvingas betala för stora barngrupper

1:54 min

Halmstads kommun har inte lyckats göra barngrupperna mindre på tre förskolor och riskerar därför att betala tillbaka delar av ett statsbidrag.

Bidraget fick kommunen av Skolverket för att minska barngrupperna, kommunen valde att göra barngrupperna mindre genom att exempelvis sätta in paviljonger eller hyra nya lokaler.

På så sätt kunde fler barn få en förskoleplats och man kunde samtidigt hålla nere på antalet barn per grupp. Men på tre av förskolorna man fick bidrag till har man alltså inte lyckats göra de förändringar man ville.

– De största svårigheterna har varit att hitta platser där man kan placera paviljongerna. En annan svårighet har också att hitta legitimerade förskollärare och utbildade barnskötare, säger Kent Roslund är verksamhetsutvecklare på barn- och ungdomsförvaltningen.

I slutet av förra året fick Halmstads kommun som många andra kommuner i landet ett statsbidrag från Skolverket för att se till att det blir mindre barngrupper i kommunen.

Halmstad fick 16 miljoner kronor fördelat på 14 förskolor där man planerade göra olika saker för att minska barngrupperna. Kommunen lyckades minska barngrupperna på de flesta förskolor man fick bidrag till, förutom på tre stycken: Vrenninge, Smörblomman och Oskarström. 

– Till slut går det ut över barnen eftersom vi inte kan fördela dem i de barngrupper vi skulle vilja göra, säger Kent Roslund.

Av de 16 miljonerna som gick till att skapa mindre barngrupper skulle drygt tre miljoner användas till Vrenninge, Oskarström och Smörblomman.

I höst ska kommunen redovisa till Skolverket hur man använt pengarna och kommunen känner alltså redan nu att man inte kommer hinna göra något åt barngrupperna på de tre förskolorna.

Därför utgår Kent Roslund ifrån att kommunen behöver betala tillbaka delar av statsbidraget. Samma sak fick Kungsbacka kommun göra förra året, men då handlade det om knappt en halv miljon som de fick betala tillbaka.

– Vi känner ett ansvar för de barnen vi har i vår verksamhet och har gjort allt för att få till så många förskolor som möjligt. Vi bekymrar oss mer för barnens verksamhet sedan att vi kan behöva betala tillbaka statsbidrag är någonting som vi får ta, säger Kent Roslund, verksamhetsutvecklare inom barn och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".