Misstänkt serievåldtäktsman häktad i Varberg

3:10 min

En 47-årig man sitter nu häktad för två våldtäkter i Varbergs kommun. Enligt Aftonbladet rör det sig om en serievåldtäktsman som för 30 år sen överföll ett stort antal kvinnor.

47-åringen som i dag häktades vid Varbergs tingsrätt för ytterligare en våldtäkt ska alltså enligt tidningen Aftonbladet vara en serievåldtäktsman som för 30 år sedan överföll ett stort antal kvinnor i Stockholm.

Han greps i januari i år misstänkt för rån och våldtäkt på en parkeringsplats i Varberg. 

I dag begärde åklagaren 47-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för ytterligare en våldtäkt i Varberg.

– Han är misstänkt för både våldtäkt och rån och jag vill inte gå in närmare på vad brottsmisstankarna innebär. Men det handlar ju om att han med våld eller hot tilltvingat sig sex, säger kammaråklagaren Ginger Johansson till P4 Halland.

Och Ginger Johansson säger att det är delvis på grund av saker som framkommit under utredningen om våldtäkten på Getterön som gjort att han blev misstänkt för våldtäkten i Veddige

– Man kan säga att det är lite samma tillvägagångssätt i båda fallen. Kortfattat så har han tagit kontakt med kvinnorna via nätet och vid den första gången de träffas, som var i Varberg, så sker övergreppen, säger hon.

Utöver de liknande tillvägagångssätten ska det även påträffats DNA-spår som knyter mannen till våldtäkten i Veddige.

Inger Ohlsson är förundersökningschef på polisen och har lett polisens arbete med ärendet.

– Han har suttit häktad sen i januari för våldtäkt. Det andra brottet som skedde i november har vi jobbat upp så åklagaren finner anledning till att gå till häktning med honom på det brottet också, säger Inger Ohlsson. 

Vad är det som gör att ni ser honom som misstänkt även för våldtäkten i Veddige? 

– Det kan jag inte gå in på i detalj just nu, säger Inger Ohlsson. 

Våldtäktsutredningen lades först ner.

– Vi hittade ingen gärningsman och därför la man ner utredningen. Men i samband med att man utredde våldtäkten i januari kunde vi återuppta ärendet. 

När det gäller Aftonbladets uppgifter, om att mannen begått flera våldtäkter under 80- och 90-talen, säger åklagaren sig ha fått förhandsinformation av tidningen om det.

– Jag kan säga att det är ingenting som jag kände till sedan tidigare, men att polisen nu håller på och undersöker om uppgifterna stämmer.

Det finns också uppgifter om att mannen greps under våren 2015 misstänkt för att ha hållit en kvinna fången och våldtagit henne i en lägenhet i Varberg. Kvinnan ska ha flytt genom att hoppa från balkongen.

– Jag har inte lett den förundersökningen, jag kan bara säga att han har förekommit för ett köp av sexuell tjänst. Det är det enda brottet som vi kände till att han var lagförd för, säger Ginger Johansson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista